Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ředitelé: Některé pokyny k fungování škol půjde zajistit, jiné ne

Některé pokyny ministerstva školství a hygieniků k fungování škol v novém školním roce bude podle ředitelů škol možné zajistit, jiné nikoli. Problém podle nich bude třeba s doporučením omezit setkávání dětí z různých tříd ve škole nebo v družině. Důvodem, proč ve školách nebude toto opatření možné, je většinou nedostatek personálu a prostor. Méně problematické by mělo být například zrušení velkých školních akcí nebo nošení roušek.

Například Základní škola Lesní v Liberci bude schopná splnit závazné podmínky z manuálu, problém ale bude s některými doporučujícími. Podle ředitele školy Jiřího Dvořáka nejsou například schopni zabránit setkávání žáků z prvního a druhého stupně na chodbách. "Tam se děti potkávat budou, ať chceme nebo nechceme. Protože škola je prostorově dost vytížená, to nejsme schopni zajistit. A na to navazuje i mísení dětí ve školních družinách. Vzhledem k počtu pedagogů, které máme k dispozici, nejsme schopni zajistit, aby skupiny byly jenom z jedné třídy," uvedl Dvořák. Družinu vidí jako problém také ředitel ZŠ Svážná Brno Petr Punčochář.

Podle Dvořáka bude problém rovněž najít vhodnou místnost k izolaci. "Přemýšlíme jakým způsobem zajistit a která by byla vhodná, aby splnila požadavky, které jsou poměrně dost náročné. Aby tam byla teplá, studená voda, aby byla větratelná a která osoba tam s tím dítětem tam bude," dodal.

Podle Punčocháře může být problém i v případné distanční výuce žáků ze znevýhodněných podmínek. "Můžeme jim třeba půjčit tablet nebo notebook, ale nevíme, jak se budou řešit případné reklamace, jestli mají internet a tak dále. Nevím, proč to hodili na krk ředitelům škol," uvedl. Problém podle něj může nastat i v kuchyni, kde se má oplachovat nádobí, které nepatří do myčky, vodou horkou 85 stupňů. "Kotel je na 65 maximálně 70 stupňů. Tak nevím, jestli budeme vodu ohřívat v konvicích, aby se kuchařky opařily. Není to o teplotě vody, ale o použitých prostředcích," uvedl.

Naopak Střední průmyslová škola v Ostrově na Karlovarsku předpokládá, že požadavky z manuálu dokáže zajistit. "Na většinu věcí jsme byli připraveni už z jara. Problém by neměl být ani v odborných učebnách, nám se tam studenti nemíchají a chodí tam většinou celá třída. Horší to bude na chodbách, tam bude hodně záviset na odpovědnosti samotných studentů," řekl ředitel SPŠ Ostrov Pavel Žemlička. Zkušenosti z jara může škola využít i v případě, že by musela přejít na distanční vzdělávání, na které je technicky připravená.

Ministerstvo školství rozeslalo školám manuál do datových schránek v pondělí večer. První ředitelé ho dostali v noci na dnešek, některé základní školy, jako například na jihu Čech, v Královéhradeckém kraji nebo Olomouckém kraji, ho ale ještě dnes odpoledne neobdržely. Ministr školství Robert Plaga (ANO) dnes dopoledne představil manuály na tiskové konferenci, jeho úřad je pak zveřejnil na svém webu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, koronavirus, ohlasy, kraje, ředitel školy, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Jiří Dvořák, Petr Punčochář, Liberec, Robert Plaga, ANO 2011, Střední průmyslová škola, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelé: Některé pokyny k fungování škol půjde zajistit, jiné ne  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.