Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Dušek: Obce v týdnu dostanou data o nákazách na jejich území

Obce v týdnu dostanou data o nákaze covidem-19 na jejich území. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška půjde zřejmě o údaje na úrovni obcí s rozšířenou působností. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM). Starostové v minulých týdnech kritizovali to, že o nákaze v obcích nemají dostatečné informace. Informace si museli zjišťovat z médií či prostřednictvím žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím na krajské hygienické stanici. Na konci července proto požádali prostřednictvím Svazu měst a obcí (SMO) o data přímo ÚZIS.

"Dohodli jsme se, že jim nemůžeme hlásit přímo bydliště nakažených. Ale můžeme dát informace za obec s rozšířenou působností," řekl Dušek. Kromě informací o počtech nakažených plánuje obcím poskytnout i více podrobností. Půjde například o informace o tom, kolik se udělalo testů, jestli o ně žádali hygienici, nebo praktičtí lékaři, což by naznačovalo komunitní šíření, nebo jestli jsou mezi nakaženými senioři. "Příští týden to obcím rozešleme," dodal.

Svaz měst a obcí na konci července uvedl, že starostové nyní přístup k informacím o počtu nakažených novým typem koronaviru na území obcí nemají. Dodali, že data potřebují k efektivnímu krizovému řízení, nastavení místních bezpečnostních opatření a režimu veřejných institucí.

O tom, zda mají hygienici poskytovat data samosprávám a jak podrobná, se vede debata už řadu měsíců. Někteří lidé, kteří se nemocí covid-19 nakazili a jejichž jména se veřejnost dozvěděla, čelili výhrůžkám nebo útokům na sociálních sítích. Byli mezi nimi zejména první čeští nemocní, kteří si nákazu dovezli většinou z Itálie nebo v poslední době dívka, která zřejmě nakazila další návštěvníky klubu Techtle Mechtle. Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly byl i případ, kdy nakaženému někdo rozbil okna.

Autoři | Foto youtube.com

Štítky ČR, koronavirus, správa, obce, infekční onemocnění, Ladislav Dušek, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Otázky Václava Moravce, COVID-19, Svaz měst a obcí České republiky, Česká televize, Krajská hygienická stanice, Roman Prymula, Techtle Mech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Wendlerova

No to brzy, jak dlouho to chtějí starostové měst. Trochu pozadu, tak o půl roku.

Pondělí, 10. srpna 2020, 18:15Odpovědět

Zdeněk Švec

Bez komentáře, stačí vidět na foto obličej zakrytý rouškou.Koho mohl nakazit? Kameru, nebo toho co článek čte?

Pondělí, 10. srpna 2020, 16:55Odpovědět

Dušek: Obce v týdnu dostanou data o nákazách na jejich území  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.