Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

ČT uvede film Zuzany Piussi o pozadí vraždy Jána Kuciaka

Televizní premiéru bude mít v neděli ve 23:20 v České televizi film slovenské dokumentaristky Zuzany Piussi Ukradený stát. Autorka se v něm vydává mimo jiné po stopách zdrojů zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka, jehož smrt a smrt jeho snoubenky spustila změny ve slovenské společnosti. V tyto dny vrcholí proces s jejich vrahy. Novinářům o televizní premiéře filmu informoval jeho producent Vít Janeček.

Dokument je na ČT2 zařazen do okna nočního Dokumentárního klubu, který prezentuje mezinárodní společenské dokumenty. Celovečerní dokument reaguje na systém, v němž Slovensko žije, na ohrožení demokracie a na praktiky, které se připisují nejvyšším vládním kruhům. Vzbudil diskuse na mezinárodních festivalech, v rámci letošních cen Trilobit získal Cenu Ferdinanda Vaňka za přínos občanské společnosti a před pár dny byl oceněn Cenou samozvanců, která navazuje na stejnojmenný odkaz Andreje Stankoviče.

Piussi ve filmu upozorňuje na utajování materiálů či zveřejňování informací v určitou dobu. Autorka dokumentu se sešla s lidmi, kteří Kuciakovi poskytovali informace. Ve snímku tak promlouvají třeba bývalí agenti slovenských zpravodajských služeb, dále novináři či advokáti.

"Tento film vyvolal pozitivní i negativní reakce. Situace, kterou se v něm zabývám, se stále vyvíjí. Aktuálně pracuji na filmu V mlze o očistě justice, a budu jím navazovat na snímky Ukradnutý stát a dřívější film o zneužívání soudnictví Nemoc třetí moci," řekla filmařka Zuzana Piussi, která se dlouhodobě věnuje velkým justičním případům.

Film Ukradený stát zahajoval slovenský Jeden svět, byl uveden v soutěži festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a aktuálně se chystá jeho uvedení v Polsku, Maďarsku a dalších zemích. Do distribuce na Slovensku a v ČR byl nasazen v listopadu 2019, za nedlouho vyjde na DVD, spolu s filmem Univerzity a svoboda.

Zuzana Piussi (1971) svou tvorbou přináší odvážný pohled na jevy a dění, které ovlivňují život společnosti. Kromě jiných jsou to filmy Nemoc třetí moci (2011), Křehká identita (2012), Selský rozum (2017) o dopadech a metodách podnikání Andreje Babiše na české zemědělství nebo filmy Obléhání města (2019), který na kremnickém případě tematizuje obecné aspekty zápasu komunit s velkými těžebními záměry, a Univerzity a svoboda (2019) o dopadech dopadů problémů vysokých škol na veřejný život a demokratické instituce. Poslední tři vytvořila spolu s Vítem Janečkem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Slovensko, film, média, Piussi, Zuzana Piussi, Ján Kuciak, Česká televize, Vít Janeček, smrt, premiéra, Ferdinand Vaněk, Andrej Stankovič, vražda, ČT2

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČT uvede film Zuzany Piussi o pozadí vraždy Jána Kuciaka  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.