Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud by mohl v kauze pronájmu billboardů rozhodnout v listopadu

V kauze údajně nevýhodného pronájmu reklamních ploch u dálnic a rychlostních silnic z roku 2010 by mohl Obvodní soud pro Prahu 4 rozhodnout v listopadu. Původně měl dnes v plánu ukončit dokazování, nakonec ale podle soudce bude třeba doplnit znalecký posudek. V minulosti soud obžalované Alfréda Brunclíka, který byl v té době šéfem Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), a jeho podřízeného Tomáše Jílka zprostil obžaloby. Odvolací soud však původní rozhodnutí zrušil.

Podle státního zástupce Brunclík od února do května 2010 postupně uzavřel pět smluv, podle nichž bylo po dobu jejich účinnosti nájemné za reklamní plochy výrazně levnější, než by mělo být. Jílek pak na základě pověření Brunclíka uzavřel podle policie v květnu téhož roku dalších devět smluv na pronájem reklamních ploch. Podle vyšetřovatelů škoda způsobená uzavřením a trváním smluv dosáhla 250 milionů korun.

Obžalovaní vinu odmítají a tvrdí, že žádná škoda nevznikla. Podle nich ŘSD nemohlo při jednáních s firmou News Outdoor CR dosáhnout lepší ceny, v té době se totiž připravovala novela zákona o pozemních komunikacích, která nařizovala odstranění některých billboardů. Zákonodárci ji schválili v roce 2012, platit začala v roce 2017.

Soud dnes i v pondělí vyslýchal znalce, který zpracovával dodatek ke znaleckému posudku. Týkal se stanovení obvyklé ceny při pronájmu reklamních ploch. Soudce Dušan Doubek v roce 2018, kdy obžalované viny zprostil, mimo jiné uvedl, že nebylo možné v době uzavření smluv určit nájemné v místě a čase obvyklé a jedinou možností bylo uzavřít smlouvy se stávajícím pronajímatelem. Ten nechtěl nabídnout ŘSD výhodnější podmínky. Společnost měla podle soudce v oboru monopolní postavení.

Podle Doubka ale posudek, který byl soudu představen, není ani po několikátém doplnění bezchybný. Ačkoli chtěl dnes dokazování ukončit a dát pokyn k zahájení závěrečných řečí, musel jednání kvůli vypracování dodatku znaleckého posudku a na něj navazující vyžádání dalších dokumentů odročit. Hlavní líčení tak bude pokračovat 2. a 3. listopadu.

Autoři | Foto Simona Zpěváková

Štítky ČR, soud, silnice, reklama, ŘSD, Alfred Brunclík, Ředitelství silnic a dálnic, Tomáš Jílek, znalecký posudek, Obvodní soud pro Prahu 4

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud by mohl v kauze pronájmu billboardů rozhodnout v listopadu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.