Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Petříček: Zpřísnění na severu Moravy bylo špatně komunikováno

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nemá signály, že by kvůli zvýšení počtu nakažených koronavirem v Česku některé země přehodnotily pohled na ČR jako bezpečnou zemi. Uvedl to dnes v pořadu televize Prima Partie. Zpřísněná opatření v Moravskoslezském kraji mohou být podle něj v cizině hodnocena kladně, na druhou stranu ale byla podle jeho názoru špatně komunikována. Petříček nechtěl komentovat výzvy k rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Věc by podle něj mohla nicméně být jedním z bodů pondělního jednání vládní koalice.

K rezignaci či odvolání Vojtěcha vyzvala opoziční občanská demokracie. Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v pořadu označil chování vlády v případě šíření epidemie v Moravskoslezském kraji za tragické opomenutí a nezvládnutí situace.

Podle Petříčka vláda regionální záležitosti neřeší, je to v kompetencích regionálních hygienických stanic. Ministři za ČSSD byli ale podle něj jako vládní partneři zaskočeni pátečním okamžitým zavedením přísnějších opatření na severu Moravy. Na výzvu k odvolání Petříčka reagoval tím, že je to personální záležitost koaličního partnera.

Podle člena sněmovního zdravotnického výboru Daniela Pawlase (KSČM) selhala komunikace mezi ministerstvem zdravotnictví, krajskou hygienickou stanicí a hejtmanstvím, což mělo "tragické důsledky". Podle něj ani při jednání výboru z úst zástupců ministerstva nezaznělo, že by se v Moravskoslezském kraji zhoršila epidemiologická situace. Překvapeni pak byli všichni, včetně zástupců kraje a hejtmana Ivo Vondráka (ANO). Ten avizoval, že bude požadovat zdůvodnění nových protiepidemických opatření, která hygienici v pátek s okamžitou platností v regionu nařídili.

Petříček k tomu podotknul, že všichni zúčastnění včetně Vondráka jsou z hnutí ANO, takže jde o záležitost koaličního partnera.

Hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region. Do té doby omezení platila jen v okresech Karviná a Frýdek-Místek. V kraji se tak znovu musí nosit roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách. Omezení se týkají i návštěv v nemocnicích či domovech seniorů, provozu restaurací a barů, hromadných akcí i takzvaných pendlerů. Okamžitá platnost i rozsah opatření vyvolala kritiku. Před sídlem hygieniků v Ostravě se ještě v podvečer objevily protestní nápisy. Hygienici nová nařízení zdůvodnili případy komunitního šíření covidu-19, u nichž nelze dohledat původ nákazy, a přesunem případů do rizikové skupiny lidí nad 65 let. Označili je za preventivní.

Autoři | Foto Facebook Tomáš Petříček - ministerstvo zahraničí

Štítky ČR, diplomacie, koronavirus, vláda, Moravskoslezský, Tomáš Petříček, Česko, Morava, ANO 2011, Adam Vojtěch, Moravskoslezský kraj, ČSSD, TV Prima, Krajská hygienická stanice, Alexandr Vondra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petříček: Zpřísnění na severu Moravy bylo špatně komunikováno  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.