Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zbrojař Strnad přesouvá sídlo firmy z Nizozemska do ČR

Český miliardář Michal Strnad v uplynulých týdnech nechal zrušit mateřskou firmu svého zbrojařsko-strojírenského holdingu Czechoslovak Group v Nizozemsku a sloučil ji s českou skupinou. Sídlo svého podnikání tak vrátil do Česka. Akcie nizozemské společnosti přecházejí přímo pod Czechoslovak Group, kterou Strnad vlastní. Na svém webu to dnes napsal Deník N.

Nizozemskou matku českého holdingu nechal v roce 2015 založit Strnadův otec Jaroslav, tehdy ještě pod původním názvem české skupiny Excalibur Group. V roce 2016 ji přejmenoval na Czechoslovak Group. "V době, kdy vznikala holdingová struktura Czechoslovak Group jako proexportně orientované skupiny českých průmyslových firem, poradci majiteli doporučili, aby založil matku v Holandsku z důvodů rychlejší vymahatelnosti práva či reputace vůči zahraničním partnerům," uvedl mluvčí skupiny Andrej Čírtek.

Po několika letech se ale podle Čírtka ukázalo, že holdingová struktura se sídlem v Nizozemsku není pro společnost výhodná a kvůli zjednodušení se Czechoslovak Group rozhodla pro její zrušení. Mluvčí nereagoval na dotaz Deníku N, zda za založením společnosti v Nizozemsku mohly být tamní daňové výhody. Pouze uvedl, že koncern daní své zisky v Česku.

Podle organizace Oxfam by Nizozemsko bylo jednou z pěti zemí, které splňují kritéria Evropské unie na zařazení do skupiny daňových rájů. Na tomto seznamu ovšem není, protože je samo členem EU, píše deník. Mateřské společnosti svých firem má v Nizozemsku několik českých podnikatelů včetně nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Firmy z Czechoslovak Group působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Největší společností skupiny je kopřivnická Tatra Trucks, ve které drží Strnadův holding 65 procent. Provozní zisk (EBITDA) Czechoslovak Group loni meziročně vzrostl o 53,7 procenta na 2,97 miliardy korun. Tržby se zvýšily o 21,3 procenta na 28,5 miliardy korun.

Autoři

Štítky ČR, Nizozemsko, stroje, zbraně, průmysl, firmy, Czechoslovak Group, Michal Strnad, Česko, Deník N, Evropská unie, Petr Kellner, Tatra Trucks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbrojař Strnad přesouvá sídlo firmy z Nizozemska do ČR  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.