Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Miroslav Kalousek nebude v roce 2021 kandidovat do Sněmovny

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek těžko hledá konkurenci a bude ve Sněmovně chybět. Novinářům to sdělila předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová v reakci na jeho dnešní oznámení, že v příštích volbách do dolní komory kandidovat nebude. O Kalouskově rozhodnutí ví předsedkyně opoziční TOP 09, jak uvedla, několik dní.

"Lidsky jeho rozhodnutí naprosto rozumím, ale ve Sněmovně bude chybět, těžko hledá konkurenci ať už z pohledu zkušenosti nebo rétorických schopností. Cíl však zůstává stejný - zamezit privatizaci České republiky," napsala na dotaz Pekarová Adamová. Věří, že na tomto cíli bude shoda i s ostatními opozičními stranami.

Kalousek v Otázkách Václava Moravce České televize uvedl, že chce jednat o vytvoření předvolebního bloku stran, který by ve volbách příští rok uspěl. Dosavadní snahy nepřinesly výsledky podle něho i kvůli osobním ambicím stranických přestavitelů. Pekarová Adamová připomněla, že i od Kalouska zaznělo, že o spolupráci jednají lídři stran. "Tato jednání probíhají a věřím, ze budou úspěšná," dodala.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka podotkl, Kalouskovo rozhodnutí je třeba ocenit. "Upozadit osobní zájem ve prospěch možného vyššího cíle je dnes v politice spíše ojedinělý jev," sdělil. Podle předsedy STAN Víta Rakušana jde výhradně o Kalouskovo rozhodnutí; několikrát jej naznačoval, není tedy překvapivé. "Na snaze STAN spojit síly s ostatními demokratickými stranami proti (předsedovi ANO a premiérovi) Andreji Babišovi to nic nemění," sdělil Rakušan.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš míní, že Kalouskův krok by mohl vést ke vzniku konzervativního předvolebního bloku ODS, KDU-ČSL a TOP 09. "Piráti jako středová liberální strana na předvolební spolupráci s konzervativci nepomýšlí. Děláme konstruktivní politiku, což voliči vidí a ocení," napsal Bartoš. Podotkl, že kvůli politice lidí, jako byli Kalousek, bývalý šéf ODS Mirek Topolánek a někdejší předsedové ČSSD Stanislav Gross a Jiří Paroubek, Piráti před 11 lety vznikli. Na pirátskou politiku tedy nemá rozhodnutí šéfa poslanců TOP 09 žádný vliv, dodal Bartoš.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, volby, sněmovna, strany, TOP 09, Kalousek, Miroslav Kalousek, Poslanecká sněmovna ČR, Markéta Pekarová Adamová, politika, Ivan Bartoš, KDU-ČSL, ODS, Starostové a nezávislí, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Kalousek nebude v roce 2021 kandidovat do Sněmovny  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.