Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Hrdinství není kýč, zaznělo na pietní akci za Horákovou

Politička Milada Horáková dokázala, že hrdinství není kýč a je zásadní trvat na svobodě, řekli dnes při pietě u jejího pomníku ve Sněmovní ulici v Praze zástupci organizace Post Bellum. Památku Horákové, která se stala před 70 lety obětí justiční vraždy, a dalších obětí komunistického režimu tam dnes uctilo asi 50 lidí. Zazněla také společná modlitba a státní hymna.

Ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa připomněl osudy lidí, kteří se postavili "komunistické obludě" a zaplatili za to životem nebo mnoha lety v komunistických vězeních a pracovních táborech. "Mnozí byli postiženi jinými způsoby, komunisté rozdělovali rodinu, částečně zasáhli i tu moji. Žijeme ve svobodné době. Přiznám se, že je mi obtížné postavit se při takovýchto výrocích vedle lidí, kteří spolupracují s komunisty, kteří jim dávají prostor na výkonu politické moci, kteří se nechají komunisty vydírat," uvedl Kroupa. Zároveň dodal, že právě díky svobodě lze uctít památku hrdinů po svém. I proto podle něj pieta ve Sněmovní byla krátká a bez oficialit.

"Naše země, náš národ má až možná nepřirozeně velké množství opravdových hrdinů. A je na nás, abychom si jejich příběhy předávali, abychom v sobě nosili úctu a respekt k tomu, proč se zasadili za naši svobodu, a především abychom předali tuto hodnotu jako nejvyšší hodnotu, tedy svobodu, našim dětem a aby i ony pak předávaly toto i dalším generacím," zdůraznil.

Podle člena kolegia Post Bellum Jana Dobrovského Horáková dokázala, že hrdinství není kýč. "Že má svůj smysl, že býti hrdý na svůj názor, na svůj postoj a na pocit svobody jako nejdůležitějšího prvku lidského života je zásadní věc a že je třeba na tom trvat," řekl. "Když slýchávám často v sebeobraně, když vypráví někdo, kdo se podílel na tvorbě zločinného komunistického režimu, že taková byla doba, tak Milada dokazuje, že tomu šlo čelit. Sice za cenu oběti vlastního života, ale za svobodu se život často položit musí," dodal. Vyjádřil politování nad tím, že nynější vláda se ve Sněmovně opírá o komunistickou stranu.

Pieta se konala u památníku Milady Horákové, který ve Sněmovní ulici stojí od roku 2015. Jeho autorem je sochař Josef Faltus. Představuje skřivánka, jako symbol svobody, který sedí na mikrofonu, u kterého stála Milada Horáková během vykonstruovaného procesu.

Organizace Post Bellum spravuje sbírku Paměť národa, pro niž dokumentaristé pořizují vzpomínky pamětníků.

Autoři | Foto Praha 8

Štítky ČR, historie, komunismus, pietní, Horáková, Milada Horáková, kýč, Post Bellum, Praha, Mikuláš Kroupa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrdinství není kýč, zaznělo na pietní akci za Horákovou  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.