Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Havlíček: Vláda bude reagovat až na potvrzené ruské výhrůžky

Ruské výhrůžky pražským politikům jsou podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) nepřijatelné, vláda ale odvetné kroky včetně případného vyhoštění některých diplomatů podnikne až po potvrzení informací bezpečnostními složkami. Havlíček to uvedl v Otázkách Václava Moravce České televize. Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil vládní přístup za vágní a zdrženlivý. Předseda KSČM Vojtěch Filip vážnost výhrůžek zpochybňoval.

"Nedomnívám, se že je vhodná doba na to snižovat počet diplomatů. Je třeba prošetřit faktický stav, dělat závěry je předčasné," uvedl Havlíček k žádosti senátního zahraničního výboru, aby vláda představila plán na snížení počtu ruských diplomatů v Česku. "Nesmíme panikařit a na základě spekulativních informací vypovídat velvyslance," řekl Havlíček.

Vicepremiér tak reagoval na informace týdeníku Respekt, podle něhož do Česka přijel s diplomatickým pasem pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin. Pod policejní ochranou jsou pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a také starosta Řeporyj Pavel Novotný (ODS).

Koláře Rusko a jeho přívrženci kritizují kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi. Novotný je terčem kvůli památní desce protisovětským vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy. Ruští činitelé pohrozili těmto politikům trestním stíháním.

"Oni jsou ti, kteří tady oslavují fašismus. Postavit památník vlasovcům je jako postavit pomník fašismu," rozhořčil se v debatě Filip. K informaci o ruském agentovi řekl, že bezpečnostní experti to odmítli; prý "takovou blbost ještě nečetli". "Tohle snad nemohla vymyslet ani Bezpečnostní informační služba," dodal. Podobně jako Havlíček uvedl, že Sněmovna by se záležitostí mohla zabývat až na základě faktů.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, Rusko, vláda, diplomacie, historie, Karel Havlíček, Vojtěch Filip, Česká pirátská strana, Ivan Bartoš, KSČM, ANO 2011, Česká televize, Otázky Václava Moravce, Česko, Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíček: Vláda bude reagovat až na potvrzené ruské výhrůžky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.