Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dopad opatření? V březnu přerušilo podnikání 10 tisíc živnostníků

Od začátku března přerušilo podnikání 10 033 živnostníků, tedy o 47 procent více než ve stejném období loni. Nejvíc přerušují živnost podnikatelé ve stravování a kadeřnických službách. Vyplývá to z analýzy společnosti Bisnode. Podle ní jsou důvodem opatření přijatá v souvislosti se šířením koronaviru, kdy řada živnostníků nemůže podnikat nebo se o jejich zboží a služby podstatně snížil zájem.

"To je hlavním důvodem, proč v březnu 10 033 živnostníků přerušilo živnost, aby se mohli přihlásit na úřad práce jako nezaměstnaní a čerpat podporu v nezaměstnanosti a případně další sociální dávky," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Podle informací z posledních dnů se ale řada živnostníků snaží z úřadů práce odhlásit. Vláda v úterý schválila, že vyplatí osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) postiženým šířením koronaviru jednorázovou částku 25 tisíc korun. Nárok na peníze ale nebudou mít živnostníci, kteří pobírají například nemocenskou nebo dávky v nezaměstnanosti.

Z analýzy Bisnode vyplývá, že je nejvíce přerušených živností ve stravování, a to 639. V meziročním srovnání je to nárůst o 54 procent. U kadeřnických služeb je nárůst o 155 procent na 615. O 147 procent se zvýšil také počet pozastavených živností v činnostech pro osobní a fyzickou pohodu, kam spadají například lázně či solární a masážní studia. "V těchto případech se jedná o aktivity, které mají zcela nebo z velké části v souladu s vládním nařízením zákaz podnikání," upozornila Štěpánová.

Autoři | Foto Česká televize

Štítky ČR, hospodářství, koronavirus, firmy, Bisnode, podnikání, živnost, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopad opatření? V březnu přerušilo podnikání 10 tisíc živnostníků  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.