Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Sněmovna zvolila novým ombudsmanem navzdory kritice Křečka

Novým veřejným ochráncem práv Sněmovna zvolila někdejšího zástupce ombudsmana Stanislava Křečka. Poslanci jej vybrali v druhém kole tajné volby, kandidát prezidenta Miloše Zemana získal 91 hlasů ze 175 odevzdaných a porazil ve finále vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma, nominanta Senátu. Opoziční poslanci z řad TOP 09, ODS, KDU-ČSL, Pirátů či STAN výsledek volby kritizují, podle poslance Martina Kolovratníka (ANO) k němu mohlo přispět i vyjádření Milionu chvilek, že pokud bude Křeček zvolen, uspořádá spolek demonstraci. Milion chvilek zveřejní své další kroky ve čtvrtek. Křečka zvolení překvapilo, bere jej za ocenění své práce.

Jednaosmdesátiletý Křeček, který byl také dlouholetým předsedou Sdružení nájemníků ČR, nastoupí na místo po Anně Šabatové. Její šestiletý mandát skončí příští týden. Už v prvním kole dnešní volby neuspěl advokát Jan Matys, další nominant Senátu.

"Beru to jako ocenění mé práce a beru to jako službu. Věřím, že to bude ku prospěchu obyčejných lidí, kteří se na nás obracejí," řekl po zvolení Křeček. Chce se nejprve sejít se všemi pracovníky úřadu. Hysterie kolem volby je podle něj zbytečná. "Mám něco za sebou, jsem zkušený člověk a jistě to budu dělat tak, aby byli lidé spokojeni," dodal.

Šéfka opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že zvolení Křečka degraduje celý úřad. Podle ní i předsedy STAN Víta Rakušana se Křeček nezastává menšin. Předseda Pirátů Ivan Bartoš výsledek označil za špatnou zprávu. Podle prvního místopředsedy a šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury a poslance a bývalého předsedy KDU-ČSL Marka Výborného se ukázalo, že ve Sněmovně funguje neformální koalice ANO, ČSSD, KSČM a SPD.

Kolovratník uvedl, že volba možná ilustruje rozdělení společnosti. Část poslanců podle něj cítila větší náklonnost k lidsko-právní rovině, kterou v úřadu nastavila končící ombudsmanka Šabatová a které by se podle něj drželi kandidáti Senátu, a část poslanců to viděla opačně a podpořila Křečka. "Ale také mohu prozradit, že pro některé možná trochu překvapivě zapůsobily informace, které do Sněmovny proudily. Takové to 'vyhrožování', že pokud bude zvolen pan Křeček, tak budou nové demonstrace a podobně," řekl také Kolovratník. I podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny na výsledku volby sehrál Milion chvilek "nezadatelnou úlohu".

"Někteří říkají, že to udělali natruc. To je od nich milé, natruc poškodit instituci na obranu bezbranných," reagoval předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář. Podle spolku Křeček popírá smysl úřadu. Nejde ale o to, demonstrovat přímo proti Křečkově osobě, uvedl Minář. Považuje jej za ilustraci, nikoli příčinu problému. "Je třeba však jasně pojmenovat, co se v tomto státu děje. Čtyřkoalice ANO + SPD + KSČM + Hrad za tiché asistence části ČSSD postupně rozkládá jednu demokratickou instituci za druhou. Ve státní správě přátelé Agrofertu a Hradu, v čele vlády kozel zahradníkem," dodal. Ve čtvrtek podle něho spolek zveřejní své další kroky.

Autoři | Foto youtube.com

Štítky ČR, sněmovna, právo, ombudsman, personální, Stanislav Křeček, Poslanecká sněmovna ČR, Milion Chvilek, volby, Martin Kolovratník, ANO 2011, Senát Parlamentu ČR, ODS, Česká pirátská strana, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněmovna zvolila novým ombudsmanem navzdory kritice Křečka  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.