Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kremlík kvůli dálničním známkám končí, nahradit ho má Havlíček

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) po tři čtvrtě roce končí ve funkci. Jeho odvolání navrhl premiér Andrej Babiš (ANO), Kremlík podle něj manažersky nezvládl kritizovanou zakázku na informační systém pro elektronické dálniční známky. Vedením resortu chce Babiš pověřit vicepremiéra, ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), obě ministerstva by se mohla výhledově spojit. Prezident Miloš Zeman se změnami souhlasí. Jde o osmou výměnu v Babišově vládě za zhruba rok a půl její existence. Havlíček by podle informací měl být uveden do funkce ministra dopravy pravděpodobně v pátek dopoledne.

Zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky za 401 milionů korun získala od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) bez soutěže společnost Asseco Central Europe. Způsob přidělení a cenu zakázky kritizuje opozice, zásadně se nelíbí i Babišovi, zatímco Kremlík ji zrušit nechtěl. Havlíček podle svých slov dělá maximum pro to, aby se zakázka "regulérní, právní cestou " zastavila a bylo možné vypsat tendr. "Domníváme se, že je ještě šance ji pozastavit," řekl Havlíček večer v České televizi.

Premiér odpoledne uvedl, že s Kremlíkem o zakázce mluvil ráno a v názorech na kauzu se nadále rozcházeli. Babišovi mimo jiné vadí, že vláda nedostala informace předem. "Mluvil jsem s panem ministrem, nepřipouští si chybu. Je pracovitý, ale zkrátka tento projekt nezvládl," uvedl premiér. Dnes Babiš jednal také s podnikatelem v informačních technologiích Tomášem Vondráčkem, který organizuje vytvoření e-shopu na elektronické dálniční známky pro stát zdarma. Stát se podle Vondráčka pokusí zakázku na systém elektronických dálničních známek zrušit, případně výrazně zredukovat.

Kremlík nechtěl zakázku zrušit, protože jeho prioritou bylo spustit elektronické dálniční známky bez zdržení, uvedl v tiskové zprávě. Babišovo rozhodnutí respektuje. "Věřil jsem SFDI, že má takovou zakázku absolutně pod kontrolou, a SFDI mě o tom opakovaně ujistil. Proto jsem také premiérovi oponoval v otázce ukvapeného zrušení celé zakázky," napsal končící ministr.

Podle Babiše by měl zvážit rezignaci první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček a ředitel SFDI Zbyněk Hořelica. Babiš několikrát zdůraznil, že SFDI o zakázce neinformoval, a to ani vlastní dozorčí radu. "Ta instituce nefunguje dobře a je to třeba zásadně změnit," řekl. Čoček chce nového ministra dopravy seznámit "s celkovou situací", uvedl na dotaz. K možnosti své rezignace se nevyjádřil.

Havlíček řekl, že nějaké personální změny na ministerstvu dopravy určitě uskuteční. Konkrétní být vzhledem k tomu, že ještě nebyl uveden do funkce, nechtěl. "Postupně si tam chci najít lidi, kteří budou nejen odborně schopní, ale také kterým můžu věřit," dodal.

Premiér očekává, že Havlíček bude funkci šéfa dopravy zastávat trvale. Změna může podle něj být základem fúze ministerstev dopravy a průmyslu. Podle Havlíčka může být spojení resortů ku prospěchu, potkávají se u mnoha procesů, včetně například stavebnictví. Tím, že povede oba resorty, ministerstva podle něj bita nebudou. Zástupci oborových asociací míní, že spojení ministerstev může dávat smysl. Upozornili ale na rozsáhlou agendu obou úřadů a vytíženost Havlíčka.

Kremlíkovo odvolání podle většiny sněmovní opozice dokládá, že Babiš nedokáže sestavit jím slibovanou vládu odborníků. Konec ministra byl po fiasku s e-shopem na dálniční známky nezbytný, uvedli předsedové opozičních stran. Lidé by jistě přivítali, kdyby Babiš místo opakovaného hašení průšvihů svých neschopných ministrů v dopravě konečně něco dokázal postavit, soudí šéf ODS Petr Fiala.

Druhou Babišovu vládu prezident jmenoval koncem června 2018. Kremlík v ní jako ministr dopravy loni na konci dubna vystřídal Dana Ťoka (za ANO). Z resortů podléhajících hnutí ANO se také dvakrát měnil šéf ministerstva spravedlnosti a jednou ministerstva průmyslu a obchodu. Za sociální demokracii se vystřídalo vedení na ministerstvech zahraničí, kultury a práce a sociálních věcí.

Ministrem dopravy samostatné České republiky bylo dosud 18 politiků.

Autoři | Foto ÚZSVM

Štítky ČR, vláda, hospodářství, doprava, Babiš, personální, Andrej Babiš, Karel Havlíček, Vladimír Kremlík, dálniční poplatek, ANO 2011, ministr dopravy, Státní fond dopravní infrastruktury, Miloš Zeman, Tomáš Vondráček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kremlík kvůli dálničním známkám končí, nahradit ho má Havlíček  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.