Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zvířata v pražské zoo si začala užívat dárky od návštěvníků

Zvířata z pražské zoologické zahrady si dnes začala užívat vánoční dárky od návštěvníků. Na Štědrý den jim lidé přinesli ovoce, zeleninu, piškoty, suché pečivo nebo stará prostěradla a povlečení. Dostala také neprodané vánoční stromky.

„Návštěvníci toho o Štědrém dnu přinesli zvířatům opravdu spoustu, za což jim patří obrovské díky," uvedla mluvčí zoo Lenka Pastorčáková. Do zoo snesli například 65 přepravek suchého pečiva, 33 přepravek jablek, 20 přepravek vlašských ořechů, 17 přepravek salátů či 11 přepravek piškotů. „Dali jsme také dohromady deset pytlů starých prostěraděl a povlečení, kterými se zabaví naši orangutani," doplnila.

Jako první dostaly neprodané vánoční jedličky žirafy. Samci Johanovi, který nedávno oslavil 20. narozeniny a patří mezi nejvyšší žirafy v Evropě, i jeho osmičlennému stádu samic a mláďat stromky sloužily spíš k drbání než potravě. „Běžně dostávají seno, granule, větve na okusování nebo mrkev. Stromky jsou pro ně spíš zpestřením," řekla novinářům chovatelka žiraf Věra Pánková.

Pro severoevropské zubry jsou na rozdíl od afrických kopytníků malé jehličnany a jejich výhonky běžnou stravou přes zimu. „V pražské zoo se chovají nepřetržitě od roku 1948. Současné stádo má pět kusů, na konci září přišla samička z olomoucké zoo a na konci října se narodilo nejmladší mládě," uvedl vrchní chovatel kopytníků Jan Marek. Všechna pražská mláďata dostávají jména začínající písmeny Pr - poslední byla samička Prďka.

Stromky, které zvířata dostávají, se před Vánocemi neprodaly. Musí být nepoužité, protože zbytky ozdob nebo háčků by mohly být pro zvířata nebezpečené. Podle chovatelky žiraf je jenom zbaví síťovaných obalů a cedulek. Tisíce vánočních stromků, které Pražané na Tři krále odzdobí, mohou dále posloužit například zahrádkářům. Pražské služby je vozí specializované firmě, která je drtí a využívá například do kompostu. Pokud jsou stromky znečištěné nebo na nich zůstanou ozdoby a háčky, putují společně se směsným odpadem do spalovny.

Kromě zubrů a žiraf dnes dostali stromky ještě sloni. Makakové, chápani, želvy a gorily si pochutnali na dalších dobrotách od návštěvníků, například na salátu nebo jablkách.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zábava, příroda, zoo, Vánoce, ZOO Praha, žirafa, přepravka, Štědrý den, Lenka Pastorčáková, Pražské služby, Jan Marek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvířata v pražské zoo si začala užívat dárky od návštěvníků  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.