Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Veterináři zjistili v jižních Čechách nelegální porážení prasat

Veterináři odhalili dva případy nelegální porážky a prodeje masa v jižních Čechách. Na Strakonicku se v budově zemědělského družstva nelegálně porážela prasata, na Písecku se pak prodávalo hovězí maso z domácí porážky. Za porušení zákona hrozí milionová pokuta za neschválenou porážku, za prodej masa z domácí porážky pak 20 tisíc korun, sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Vážnější přestupek je ten ze Strakonicka. "V objektu družstva docházelo k porážení prasat, která si člen družstva od družstva zakoupil. Porážela se zde také prasata zakoupená u jiného chovatele. Porážka přitom nebyla schválena krajskou veterinární správou, nebyla tak pod veterinárním dozorem a tedy nebyla ani prováděna řádná veterinární prohlídka jatečných prasat," uvedl Majer. Krajští veterináři zakázali používání prostor pro porážku, přestupek bude řešený ve správním řízení.

Ve druhém případě přišli veterináři na kontrolu poté, co chovatel ohlašoval větší množství domácích porážek skotu. Podle zákona legislativy mohou být domácí porážkou poražené maximálně tři kusy skotu staršího dvou let a mladšího šesti let. Každou porážku skotu a jelenovitých musí chovatel minimálně tři dny předem ohlásit krajským veterinářům. "Kontrolovaný chovatel však v polovině letošního října nahlásil již šestou letošní porážku. To bylo podezřelé a naznačovalo, že zde může docházet k nelegálnímu obchodování s masem. To se potvrdilo, poté co chovatel na základě její fingované poptávky prodal veterinární inspektorce deset kilogramů hovězího masa," dodal Majer. Následně se podle něj přiznal, že si chtěl přivydělat.

Veterináři připomínají, že se výrobky z domácí porážky nesmí prodávat, jíst je mohou členové domácnosti o "osoby blízké". Domácích zabijaček prasat, ze kterých si lidé odnáší jitrnice, jelítka nebo škvarky, loni o zhruba 3000 ubylo na přibližně 104 tisíc, odhadlo již dříve ministerstvo zemědělství. Před zhruba desetiletím šlo o téměř dvojnásobek ročně.

Nejde letos o první zjištěné nedovolené zpracovávání masa. Dvěma nelegálním "bourárnám" , které na konci zimy odhalili veterináři v Praze, uložila správa půlmilionovou pokutu.

Autoři | Foto svscr.cz

Štítky ČR, chov, správa, maso, Jihočeský kraj, Státní veterinární správa České republiky, okres Strakonice, veterinární lékař, družstvo, okres Písek, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři zjistili v jižních Čechách nelegální porážení prasat  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.