Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Školské odbory asi v pondělí vyhlásí stávku kvůli platům učitelů

Školské odbory zřejmě vyhlásí stávku kvůli platům učitelů. Mluvčí odborů Jana Kašparová dnes uvedla, že v pondělí chystají briefing, na němž oznámí důvody a termín stávky. Odboráři nesouhlasí s navrhovaným růstem základů platů učitelů o osm procent, na kterém se tento týden domluvili premiér Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga (oba ANO). Odbory požadovaly navýšení tarifů o deset procent, jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti. Ministr důvod ke stávce nevidí.

Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka zatím stávka není zcela jistá. "Čekáme teď na reakce z regionů, kde se rozhodují, jak se k navrženému růstu platů postaví," řekl. O možné stávce se tak rozhodne právě až v pondělí, dodal.

Vláda slíbila, že do konce volebního období by měli učitelé mít 150 procent svého příjmu z roku 2017, měli by tak vydělávat 45 tisíc korun hrubého. Odboráři požadují, aby učitelé pobírali o 30 procent víc, než je celostátní průměr. Průměrná mzda dosáhla v prvním čtvrtletí 32 466 korun. Průměrný učitelský plat byl zhruba o 11 procent vyšší a činil 36 226 korun. Odbory poukazují na to, že výdělky rostou v celém Česku a učitelé se od průměru vzdalují pomalu.

Mluvčí odborů v pozvánce na pondělní briefing uvedla, že se školské odbory se zástupci asociací ředitelů škol vyjádří k vyhlášení stávky ve školách. "Osmiprocentní zvýšení platového základu učitelů, které nyní navrhl ministr školství Plaga, je nižší, než slíbil a v rozporu s jednáním, které proběhlo s premiérem Babišem," napsala Kašparová.

Babiš se s Plagou ve středu domluvil, že tarify učitelů vzrostou o osm procent a odměny o dvě procenta. Premiér řekl, že tím považuje vyjednávání se školskými odbory za uzavřené. Ministerstvo práce má připravit vládní nařízení.

Podle Plagy není stávka namístě. Platy pedagogů podle něj rostou v souladu s programovým prohlášením vlády. Zopakoval, že rozpočet na učitelské platy má vzrůst příští rok o deset procent a v roce 2021 nejméně o dalších devět procent. "Je to zdaleka nejvyšší růst platů ve veřejné sféře a také nejvyšší, jaké učitelé za posledních 15 až 20 let zaznamenali," řekl dnes prostřednictvím své mluvčí Anety Lednové.

Suma na platy učitelů by se v rozpočtu na příští rok měla zvednout o 11 miliard korun. Podle odborářů by požadované desetiprocentní zvýšení tarifů odpovídalo asi 78 procentům této částky a na odměny by z ní zbylo 22 procent. Plaga podle Dobšíka slíbil, že do tarifů půjdou tři čtvrtiny peněz na přidání, což by dle odborů mělo umožnit navýšení tarifů o víc než osm procent. Podle Plagy pracuje Dobšík při svých propočtech se špatnými čísly a zástupci ministerstva ho na to opakovaně upozorňovali.

Odboráři původně požadovali růst platů o 15 procent, pak souhlasili s navýšením o deset procent. Chtěli ale co nejvíc peněz do základů platů. Ministr přišel postupně s několika návrhy. Hovořil o rozdělení peněz půl na půl do tarifů a na odměny a příplatky, později o přidání všem stejně o paušální částku. Tu postupně zvedl z 1750 korun na 2250 korun a nakonec na 2700 korun. Celkem by se podle něj platy měly zvednout v průměru o zhruba 3600 korun, takže zbytek mimo paušál měl jít na odměny. Nakonec se ale s premiérem dohodl na procentuálním růstu.

Růst tarifů o osm procent představuje přidání od 1084 do 3534 korun podle délky praxe a kvalifikace. Učitelé základních a středních škol si polepší od 2290 do 2986 korun. Při desetiprocentním přidání podle požadavku odborů by to bylo od 2863 do 3733 korun.

Autoři

Štítky ČR, odbory, školy, vláda, mzdy, stávka, Robert Plaga, Andrej Babiš, Jana Kašparová, ANO 2011, peníze, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školské odbory asi v pondělí vyhlásí stávku kvůli platům učitelů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.