Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Před deseti lety v ČR zemřela první oběť na prasečí chřipku

První případ úmrtí na chřipku A(H1N1), takzvanou novou nebo prasečí, byl v Česku zaznamenán před deseti lety, 22. října 2009. V nemocnici v Karlových Varech na ni tehdy zemřela 31letá žena. Prasečí chřipka se v tuzemsku objevila v květnu 2009, kdy onemocněl pilot Českých aerolinií, který přiletěl z New Yorku. V ČR se nemocí nakazilo 2477 lidí a do března 2010 jich 102 zemřelo.

Česko přijalo řadu opatření, která stála rozpočet zhruba 340 milionů korun. Největší položkou byl nákup antivirotika Relenza za 185 milionů, vakcín Tamiflu za 150 milionů korun a pomocného materiálu. Vakcíny měly být přednostně pro skupiny lidí důležitých pro chod státu, později je vláda uvolnila pro všechny občany. Stát odebral 700 tisíc vakcín, z nichž většinu musel ale nakonec bez užitku zlikvidovat.

Prasečí chřipka se poprvé objevila v Mexiku. Její první oficiální obětí se 12. dubna 2009 stala devětatřicetiletá sociální pracovnice Adela María Gutiérrezová ze San Luis Potosí ve středním Mexiku. Evropu zasáhl vir koncem dubna 2009. Mezinárodní zdravotnická organizace vyhlásila pandemii této nákazy 11. června 2009, za ukončenou byla prohlášena v srpnu 2010. Chorobě podlehlo na celém světě na 18 500 lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, 22. října, chřipka, prasečí, Česko, prasečí chřipka, České aerolinie, New York, Karlovy Vary, Mexiko, Evropa, San Luis Potosí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před deseti lety v ČR zemřela první oběť na prasečí chřipku  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.