Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kalamita na D1 letos nehrozí, uklidňuje ministerstvo. Zabránit tomu má speciální opatření

Podle ministerstva dopravy by se v nadcházející sezoně neměla opakovat kalamitní situace na dálnici D1. Na dálnici přibude do konce roku dalších 130 parkovacích míst pro kamiony, celkem jich tak bude k dispozici 850. Dalších 213 míst vznikne pro mimořádné události. V rámci zimní údržby budou také po celou zimu stát na exitu 90 dva posypové vozy, které v případě potřeby okamžitě vyjedou a ošetří vozovku.

„K usměrnění provozu má přispět také proměnné dopravní značení, které pracuje s kombinací dopravních a meteorologických dat. Ředitelství silnic a dálnic jej v rámci pilotního provozu od prosince nainstaluje na území Kraje Vysočina,“ říká ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Při mimořádných událostech by mělo být možné, aby policie povolala na dálnici zástupce správce komunikace, který může například rozhodnout o dočasném odstranění svodidel, aby byl provoz usnadněn. 

Dva posypové vozy budou stát od 1. listopadu na exitu 90. ve směru na Brno. „V průběhu roku 2020 bude na této větvi ještě postavené silo se solankovým hospodářstvím, momentálně se provádějí diagnostické a hydrologické průzkumy," řekl ředitel provozního úseku ŘSD František Sedláček. Ředitelství podle něho zvažuje, že další sypač bude připravený na exitu u Domašova. 

Minulou zimu byly na D1 na Vysočině problémy hlavně v opravovaném úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, kde stavbaři nestihli dokončit práce před zimou. Při sněžení v prosinci tam byly kolony aut. Některá auta tehdy v koloně stála až 14 hodin. Stát pak původním stavebním firmám vypověděl smlouvu a letos zadal zakázku znovu. 

Foto Policie ČR

Štítky dálnice, D1, kalamira, ŘSD, Dálnice D1, zima, Ředitelství silnic a dálnic, Kraj Vysočina, Vladimír Kremlík, František Sedláček, Brno

Kalamita na D1 letos nehrozí, uklidňuje ministerstvo. Zabránit tomu má speciální opatření  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.