Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Schillerová už citaci o špíně nepoužije, rezignovat odmítla

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO) už citaci o opoziční a senátorské špíně v parlamentu nepoužije. Uvedla to dnes v pořadu Partie televize Prima. Odmítla výzvu senátora a místopředsedy TOP 09 Tomáše Czernina, aby kvůli tomu na vládní funkci rezignovala.

"Je pro mně poučení, že takovou citaci už nepoužiji na půdě parlamentu," řekla ministryně. Připustila, že výrok byl "hodně silný", byl ale podle ní reakcí na absurdní, nedůstojnou a hodně emotivní debatu ve Sněmovně o senátním návrhu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek k tomu řekl, že "zprávy od mravně narušených jedinců" chodí každému politikovi, "ale nebývá zvykem, aby se s takovou citací ztotožnil a citoval ji". Výrok označil za útok na demokratickou ústavní instituci. "Tohle si prostě nesmí člen vlády v parlamentu dovolit," dodal.

Schillerová uvedla, že byla ztotožněna s tím, že žaloba a její projednávání byly nedůstojné Sněmovny, Senátu a prezidenta. Argumentovala tím, že hrubé porušení ústavy není v ústavě definováno a že "Sněmovna nejsou pošťák". Podle Kalouska úkolem Sněmovny bylo dovolit nebo nedovolit, jestli žalobu posoudí Ústavní soud, nikoliv odsoudit nebo neodsoudit prezidenta.

Ministryně ve čtvrtek uvedla, že od lidí dostala různou formou vzkazy proti žalobě a o neužitečnosti debaty o ní. "A dokonce si dovolím - nepoužívám tvrdé výrazy - jeden z nich citovat: 'Je to opoziční a senátorská špína'," uvedla. Za výrok sklidila kritiku od opozičních politiků. Podle Czernina "těmito výrazy častovali nacisté občany židovského původu a komunisté své politické protivníky". "Je to rétorika totalitní," uvedl Czernin.

Autoři | Foto Ministerstvo financí České republiky

Štítky ČR, sněmovna, senát, Zeman, soud, ústavní, Schillerová, Kalousek, Alena Schillerová, Tomáš Czernin, parlament, TOP 09, žaloba, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, TV Prima, Miroslav Kalousek, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schillerová už citaci o špíně nepoužije, rezignovat odmítla  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.