Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Nebezpečný žralok mako se objevil na Makarské. Natočil ho německý turista

Unikátní video nebezpečného žraloka mako v moři poblíž Makarské riviéry v Chorvatsku zaznamenal německý jachtař před několika dny. Hlavní potravou tohoto žraloka jsou ryby, odborníci i tak nabádají k ostražitosti. Pokud se žralok cítí ohrožený, může na člověka zaútočit.

V databázi ISAF Floridského muzea je zaznamenáno osm nevyprovokovaných útoků žraloků mako na člověka mezi lety 1580 až 2007 po celém světě, z toho dva fatální. ISAF zaznamenává také 20 útoků na lodě.

Většina takových útoků se ale odehrála mimo Jadranské moře, které je z hlediska výskytu a útoku žraloků na člověka poměrně bezpečné. Během 20. století zaútočili žraloci v deseti případech, naposledy v roce 1974. Tehdy pokousali německého turistu u pláže v Rogoznici.

Mako je nejrychlejší žralok. Dokáže plout rychlostí až okolo 70 kilometrů v hodině a je považován za člověku nebezpečného. Žraloci mako cestují v hledání potravy či partnera na dlouhé vzdálenosti. V prosinci 1998 byla označena samice tohoto druhu na pobřeží Kalifornie, chycena byla japonskou výzkumnou lodí v centrálním Pacifiku. Samice tedy urazila přes 2776 km. Další zdokumentovaný případ dokumentuje žraloka, který uplaval 2128 km za 37 dnů, v průměru tedy 58 km za den.

Žraloci mako jsou rybáři chytáni po celém světě. Existují případy, kdy se žralok mako, zachycený na udici, vymrštil do rybářského člunu.

Foto youtube.com

Štítky Chorvatsko, Makarska, žralok, žraloci, Makarská riviéra, Kalifornie, Tichý oceán

VIDEO: Nebezpečný žralok mako se objevil na Makarské. Natočil ho německý turista  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.