Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Majitelé budějckých barů bojují proti vyhlášce. Dodržujte noční klid a pořádek v ulicích, vyzývají zákazníky

Chceme noční Budějce. Tak se jmenuje kampaň, kterou se snaží majitelé klubů a barů v Budějcích zabránit vyhlášce, která by regulovala otevírací dobu jejich podniků. Na vině je hluk a nepořádek, který jde ruku v ruce s nočním životem v centru města.

Hlasitá hudba, hluk, nepořádek a rvačky. To jsou jedny z hlavních důvodů, kvůli kterým měla vzniknout vyhláška omezující otevírací dobu barů a podniků v Budějcích. Krok, ke kterému se chtěla radnice uchýlit, se nelíbil majitelům těchto provozoven, a proto se rozhodli zkusit problém vyřešit po svém.

„Skupina majitelů klubů a barů v centru vyzvala město ke schůzce, na které předložili koncept, jak situaci řešit,“ prozradil náměstek primátora Juraj Thoma


Plakát a zároveň samolepka, kterou budou podniky, zapojené do iniciativy, označeny.

Podniky by měly podle Thomy prostřednictvím ochranky před klubem zajistit, aby lidé nevynášeli ven sklo a nedělali na ulicích nepořádek. Stejně tak by se měly postarat o to, aby nebyl před podniky hluk. „Majitelé se také zavázali k tomu, že jejich provozovny budou zajištěné proti tomu, aby nebyla slyšet hudba hrající uvnitř. Znamená to zavřené dveře a okna. Navíc by měli mít aparatury osazené omezovačem výkonu,“ popsal Thoma.

Nejhlučnější a nejproblémovější lokality, které budou vytipovány na pravidelných schůzkách s městskou policií, budou více kontrolovány také strážníky.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé bydlící v centru Budějc bojují proti porušování nočního klidu. Město chystá vyhlášku 

„Jsou to kroky, kterými se snažíme situaci nějak řešit. Nechceme vyhlášku, nechceme, aby v Budějcích někdo řídil, do kdy se mohou lidé bavit. Zároveň ale chápeme, že někteří se opravdu chovají jako prasata. Prostě s tou situací chceme něco dělat,“ vysvětluje jeden z majitelů baru v centru města.

Stejný názor má i oblíbená noční Restaurace U Šebestů. „Každý musí začít hledat hlavně u sebe samého. Přestaňme dělat bordel a hlučet v ulicích v době nočního klidu! Pojďme se chytnout všichni za nos. Nechceme přece, aby nás město omezovalo v tom co smíme, a co ne,“ vyzývají lidi na Facebooku.

Rozhodne se v září

Vyhláška ale ze stolu úplně smetená není. K tomuto bodu se rada města vrátí znovu v září. „Na základě navržených opatření v září vyhodnotíme, jak moc účinný tento režim je, a podle toho se rozhodne, jestli vyhláška vznikne,“ vysvětlil náměstek Thoma a dodal, že posuzování bude probíhat na základě policejních zpráv a informací od lidí, kteří bydlí v okolí. 

„Iniciativa je to hezká. Teď ještě, aby fungovala,“ reagovala na podmínky navržené majiteli podniků obyvatelka ulice Dr. Stejskala. Pokud se situace nezmění a kolem klubů a barů bude i nadále hluk, město k obecné závazné vyhlášce stejně přistoupí. Regulace otevírací doby by přitom měla platit pro různé lokality Budějc. Netýkala by se pouze centra města.

A jakou otevírací dobu by vyhláška vymezovala? „Provozovny by nesměli otevírat dříve než v 6 hodin ráno. Pokud následuje pracovní den, zavírat by se mělo ve 24 hodin, pokud je následující den volno, otevřeno bude moct být do dvou hodin ráno,“ uzavřel Thoma.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky vyhláška, noční klid, České Budějovice, zábava, hluk, Juraj Thoma, centrum města, Facebook

Majitelé budějckých barů bojují proti vyhlášce. Dodržujte noční klid a pořádek v ulicích, vyzývají zákazníky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.