Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Podnikatel zapletený do Panama Papers. Kdo je Josef Monsport?

Josef Monsport. Jméno, které se v posledních dnech objevuje v médiích čím dál častěji. Monsport je správce konkurzní podstaty v kauze H-Systemu. Redakce Drbny se podívala také na jeho minulost, která je spojená s několika kauzami, které neunikly pozornosti médií.

Celá kauza H-System se začala psát před 25 lety. Společnost uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale firma zkrachovala, stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Část poškozených klientů H-Systemu založila v říjnu 1997 stavební družstvo Svatopluk s cílem pokračovat ve výstavbě domů i za cenu dalších investic. Tehdejší správce konkurzní podstaty H-Systemu Karel Kudláček jim to za určitých podmínek povolil.

Jeho nástupce Monsport ale později vyzval obyvatele dostavěných domů, aby nemovitosti vyklidili a umožnili jejich prodej. Členové družstva vedli s Monsportem od roku 2000 soudní spory, aby se vystěhovat nemuseli.

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu musí družstvo Svatopluk vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích do jednoho měsíce. Monsport rozhodnutí Nejvyššího soudu ve sporu s družstvem Svatopluk vítá. Umožní to vypořádat věřitele rovným dílem, řekl. Lidí, kterých se vystěhování z domů týká, lituje. V srpnu by se podle něj měl sejít věřitelský výbor H-Systemu.

Monsport a vykonstruovaný proces

Monsport se ve vysokých kruzích pohyboval už před revolucí. V době komunistického režimu pracoval od roku 1985 jako prokurátor, ve vykonstruovaném procesu se podílel na uvalení vazby na sedm členů Jazzové sekce.

Sekce mu především vyčítá uvěznění svého pokladníka Miloše Drdy. Vážně nemocný jedenasedmdesátiletý muž strávil několik měsíců ve vazbě, kde se mu ještě přitížilo. Soud nakonec činnost sekce zakázal, ale v roce 1992 byli všichni odsouzení členové organizace rehabilitováni.

Monsport řekl, že v procesu s Jazzovou sekcí postupoval v souladu s tehdejšími zákony. V roce 1994 si Monsport založil soukromou advokátní praxi.

Po revoluci zastupoval jako advokát například Borise Vostrého z Harvardských fondů nebo bývalého ministra obrany Martina Bartáka, kterého soud v roce 2014 osvobodil v kauze nákupu aut Tatra pro českou armádu. V několika případech zastupoval také bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného.

100 milionů dolarů? O tom nic nevím, říká Monsport

Dlouhodobě působí jako osobní advokát podnikatele Petra Speychala. Toho letos v dubnu spolu s dalšími lidmi policie obvinila ze zkrácení daní nejméně o 850 milionů korun.

Jméno Monsport je přímo spojeno také s nedávnou kauzou, kdy České centrum pro investigativní žurnalistiku v dubnu 2016 napsalo, že Monsport je ve dvou firmách registrovaných na ostrově Samoa držitelem akcií v hodnotě 100 milionů dolarů. Podle žurnalistů to vyplynulo z uniklých materiálů právnické společnosti Mossack Fonseca, které jsou základem kauzy Panamských dokumentů (Panama Papers) týkající se utajených převodů peněz do daňových rájů. Monsport deníku Právo řekl, že se Samoou neměl nikdy nic společného.

Foto Česká televize | Zdroj ČTK

Štítky H-System, soud, Josef Monsport, Panama Papers, družstvo, dům, Nejvyšší soud České republiky, Praha, Vladimír Železný, Martin Barták, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatel zapletený do Panama Papers. Kdo je Josef Monsport?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.