Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Něco podobného jsme dlouho nezažili, shodují se inspektoři. U Frýdku odhalili další týrání skotu

Další otřesný případ týrání skotu odhalili koncem června inspektoři Státní veterinární správy v obci Kozlovice v Moravskoslezském kraji. Zvířata byla v kotcích zavřena v tak hluboké vrstvě trusu, že jim byl takřka znemožněn pohyb. Navíc byla viditelně zanedbávána a jejich zdravotní stav nebyl ideální. Celý případ teď prošetřuje policie pro podezření ze spáchání trestného činu.

„Zvířata byla chována v naprosto nevyhovujících podmínkách, stále ve vysoké vrstvě měkkého hnoje silně znečištěna výkaly, vykazovala známky slabosti a vyčerpání a některá zvířata nebyla schopna téměř pohybu. Současně kontrola objevila jednoho uhynulého býka, jehož tělo se vyznačovalo silným vyhubnutím a kosterní pozůstatky dalšího kusu skotu,“ shrnul mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Zvířata navíc neměla přístup k vodě, proto inspektoři ihned doplnili nádobu, aby se zvířata mohla napít.

Zkušení veterinární inspektoři, kteří se na řešení přípravu podíleli, uvedli, že takto nevhodné podmínky v chovu skotu dlouho neviděli. „Následně po kontrole byl vzhledem k popsaným podmínkám v chovu podán na obec s rozšířenou působností návrh na zvláštní opatření, na umístění zvířat do náhradní péče,“ dodal Vorlíček.

Otázkou zůstává, kolik kusů skotu již uhynulo. Dle výpisu z integrovaného zemědělského registru zvířat má chovatel přihlášeno na hospodářství devatenáct kusů, kontrola však zjistila, že v chovu bylo sedm živých zvířat a dvě uhynulá těla. Dalších deset kusů je neznámo kde.

Chovateli vedle zmíněného podezření ze spáchání trestného činu hrozí pokuta za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání až do výše 500 tisíc korun, kterou ukládá příslušná obec s rozšířenou působností, kterou je Frýdek-Místek. Chovatel je navíc příjemcem dotací, to znamená, že bude následně při řešení celé problematiky rovněž zahájena kontrola.

Zvířata byla dočasně přemístěna do venkovní ohrady, která je nastlána suchou slámou a zvířatům je poskytnuto krmivo a voda. Veterinární inspektoři budou chov dále intenzivně dozorovat.

Foto SVS

Štítky Kozlovice, týrání, zvířata, SVS, Frýdek, Státní veterinární správa České republiky, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Něco podobného jsme dlouho nezažili, shodují se inspektoři. U Frýdku odhalili další týrání skotu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.