Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nedůstojné a trapné, shodují se politici na gestu Miloše Zemana

Včerejší happening Miloše Zemana vyvolal vlnu emocí nejen mezi širokou veřejností, ale také mezi politiky. Řada z nich nešla pro ostrá slova daleko. „Kdyby mi v tom nebránila úcta k úřadu prezidenta, řekl bych, že se nám pan prezident zbláznil,“ napsal na Twitter předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Absurdní divadlo se v Lumbeho zahradě odehrálo ve čtvrtek po čtvrté hodině odpolední. Tiskový briefing bez otázek Pražský hrad oznámil ve středu. Téma setkání s novináři prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček tajil, což vyvolalo spekulace médií a veřejnosti. Zeman proto novinářům řekl, že marně testoval jejich inteligenci.

"Je mně líto, že z vás dělám blbečky, opravdu si to nezasloužíte," řekl desítkám žurnalistů na místě. Prezident je znám svým silně kritickým postojem k novinářům.

PSALI JSME: Miloš Zeman na happeningu na Hradě spálil červené trenýrky

Pro jeho gesto mělo pochopení jen málo politiků. Mezi ně patřil například Radim Fiala z SPD. „Dnešní vtip prezidenta se dá komentovat s využitím českého přísloví, na hrubý novinářský pytel je třeba dát pořádnou záplatu červených trenek,“ napsal.

Naopak neúspěšný kandidát na prezidenta Mirek Topolánek pálení trenek prezidentem okomentoval citátem Šimka a Grossmanna: „Klaun, to je klaun, burácely děti!“

Podle Petra Gazdíka navíc podobné „akce“ v podání prezidenta působí trapně a nevkusně. „Další akce, která snižuje důstojnost prezidentské funkce. Prezident málokdy vystupuje a když ano, udělá rádoby vtipnou akci. Nebylo to vtipné. Nebylo to důstojné,“ řekl Gazdík.

Velmi podobně reagoval tak občanský demokrat Petr Fiala. „Dnešní “brífink” na Hradě byl nehodný hlavy státu. Miloš Zeman překročil další hranici a zbytečně snížil váhu prezidentského úřadu. Fraška na Hradě nevyvolává úsměv, ale každý, kdo si váží naši státnosti a jejich institucí musí pocítit spíše smutek,“ postěžoval si předseda ODS na Twitteru.

Pro ostrá slova nešel daleko Miroslav Kalousek: „Zaplaťpánbůh, že jsme komunistům neschválili ten paragraf o hanobení hlavy státu. Miloš Zeman by ho porušoval skoro každý den,“ uzavřel poslanec za TOP 09.

Štítky Miloš Zeman, prezident, trenýrky, Petr Gazdík, Twitter, Pražský hrad, Starostové a nezávislí, Jiří Ovčáček, ODS, Radim Fiala, Mirek Topolánek, Petr Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedůstojné a trapné, shodují se politici na gestu Miloše Zemana  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.