Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Skandál v Londýně: Pokuta 150 liber pro pětiletou holčičku prodávající limonádu

Velká Británie žije bezprecedentním skandálem, v němž státní autorita projevila – promiňte mi ten výraz – neuvěřitelnou míru tuposti. Před domem u cesty, kudy proudili návštěvníci na festival ve východním Londýně, si nadšená pětiletá holčička „otevřela“ stánek s prodejem domácí citronové limonády. Malý stůl, malá židlička a holčička očekávající výdělek pár liber od ohromených, usmívajících se zákazníků. Zpátky do reality: Odpověď úředníků z radnice londýnského obvodu Tower Hamlets? Zásah proti děvčátku, obvinění z nelegálního podnikání bez povolení a udělení pokuty ve výši 150 liber (4500 korun).

Soudnému člověku se z podobného jednání úředníků zvedá žaludek. Podnikavá holčička, která si na stoleček umístila několik džbánů s citronádou a dětskou rukou psaný nápis „Limonáda: malá 50p (15 korun), velká 1 £ (30 korun). Yummy! (Báječná)“, tak skončila s brekem u svých rodičů, kterým se přiznala, že „udělala něco moc špatného“. Když její otec, mimochodem profesor na londýnské City University, komunikoval o obvinění z nelegálního podnikání pro svou pětiletou dceru se známými v Americe, sdělili mu, že něco podobného by v jejich zemi rozpoutalo národní skandál.

A není se čemu divit. Regulace se nám pomalu začíná vymykat z rukou. Každému je přece jasné, že děti je nezbytné od raného věku učit základům finanční gramotnosti. A když si někdo z vlastní iniciativy chce něco podobného vyzkoušet, zašlape jej úředník do země? Nevídané.

Dětský prodej domácí limonády na improvizovaných stáncích, které známe třeba z amerických filmů, je fantastickým způsobem, jak podnítit vyrůstající generaci k podnikání, naučit je přirozeně základům ekonomie a třeba i tomu, že peníze se nevytváří v peněženkách rodičů položených na botníku. Ne nadarmo je součástí výuky nejmenších školáků na výborných školách v Americe právě domácí úkol v podobě stánkového prodeje limonády – děti přitom sledují, jakou cenu jsou kolemjdoucí ochotni zaplatit, jestli mají větší zájem o limonádu v parném dni, nebo v dešti, či jak zákazníci reagují na více stánků v ulici s různými cenami. Toto jsou neocenitelné zkušenosti, které mají za následek, že se tisíce dětí chtějí stát novým Billem Gatsem, Stevem Jobsem či Elonem Muskem a ne úředníky ve státní správě s teplým místečkem placeným z našich daní.

Příhoda z Londýna si rychle získala pozornost médií. Popel na hlavu si nasypala i radnice městského obvodu, která slíbila pokutu neprodleně zrušit a děvčátku i její rodině adresovat omluvu. Šílený zážitek, který zažila pětiletá dívenka při svém prvním kontaktu se státní správou, ale jí ale z hlavy nikdo nevymaže. Na druhou stranu, i to je cenná lekce...

Autoři | Foto Andre Spicer / Evening Standard

Štítky limonáda, Londýn, Velká Británie, podnikání, Tower Hamlets, Steve Jobs, Amerika, Elon Musk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skandál v Londýně: Pokuta 150 liber pro pětiletou holčičku prodávající limonádu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.