Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Trumpovi poradci: Mladí inovátoři, úspěšní podnikatelé. Inspiruje se Zeman?

V minulém týdnu ze Spojených států přišla zpráva, která řadě Trumpových příznivců zamotala hlavu: nadcházející prezident USA totiž znovu demonstroval, že rozvoj digitální ekonomiky a nových trendů v průmyslu považuje za klíč konkurenceschopnosti (nejen ekonomické, ale i své politické), a proto se obklopuje mladými úspěšnými podnikateli, experty a vizionáři. Skupina strategických poradců se v rámci Technologického summitu konaného v Silicon Valley, globálním centru technologických inovací, rozrostla o dvě úctyhodná jména. Donaldu Trumpovi budou radit Elon Musk a Travis Kalanick.

Nic vám to neříká? Chyba! Elon Musk je úspěšný americký podnikatel a inovátor, který spoluvlastnil platební systém PayPal, dobývá svět elektroautomobilů ve vlastní společnosti Tesla Motors a také ukazuje, že za úspěšnými aero kosmonautickými projekty nemusí stát jen státní agentury financované z daní. Jeho soukromá firma Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) úspěšně vyvíjí raketové nosiče, které dobývají oběžnou dráhu a vynáší do vesmíru družice při komerčních letech. Ve zkratce: Pokud se podíváte do výkladového slovníku na význam termínu inovace v podnikání, dost dobře tam bude místo textu fotka Elena Muska.

Travis Kalanick je zase legendou sdílené ekonomiky. A to nejen proto, že v roce 2009 spoluzaložil společnost Uber, která prostřednictvím mobilní aplikace umožňuje řidičům s volnými sedačkami v autě nalézt zájemce o dopravu z místa A do místa B a která se stala nejúspěšnější a nejhodnotnější mladou firmou ve sdílené ekonomice, inspirující desetitisíce podnikatelů po celém světě. Již na přelomu tisíciletí totiž Kalanick vizionářsky věřil sdílené ekonomice natolik, že vyvinul platformu pro sdílení velkých datových souborů mezi vzdálenými počítači. S online sdílením dat sbíral první finanční úspěchy a nutno dodat, že i první kritiku za to, že lidé mohli sdílet i nelegální soubory porušující autorská práva, například filmy. Tyto zkušenosti se mu při rozjezdu platformy Uber, jež staví na hlavu zažité (ne)pořádky v osobní dopravě, skvěle hodily.

Dva mladí a úspěšní podnikatelé v týmu amerického prezidenta jsou bezpochyby tím nejlepším, co mohlo Ameriku potkat. A je to o to zajímavější, že Trump se na Muska a Kalanicka obrátil přesto, že se ani jeden z nich v průběhu kampaně nijak netajil – kulantně řečeno – rozporuplnými pocity směrem k Trumpovi. Musk se nechal slyšet, že Trump rozhodně pro Bílý dům „není ten správný člověk, neboť nemá typ charakteru, který by reflektoval potřeby Spojených států amerických“. Kalanick zase na setkání se studenty vysoké školy prohlásil: „Ó můj bože, Donald Trump vyhraje! Odstěhuju se do Číny, jestli Donald Trump vyhraje!“

Trump spolkl svou hrdost a oba dva požádal o pravidelné setkávání, při nichž mu budou Musk s Kalanickem pomáhat s určováním klíčových problémů a potřeb amerického průmyslu. „Moje administrativa bude pracovat společně se soukromým sektorem na zlepšování podnikatelského prostředí tak, aby jej znovu učinila atraktivním pro firmy vytvářející pracovní místa napříč Spojenými státy, od Silicon Valley až po vnitrozemí,“ řekl Trump a směrem k podnikatelům dodal: „Kdykoliv budete něco potřebovat, volejte mým lidem. A nebo přímo mě. Žádné zbytečné oficiality.“ Prezident Zeman se netají svou nákloností k Donaldu Trumpovi. Nechá se inspirovat?

Štítky Donald Trump, USA, Elon Musk, Miloš Zeman, Travis Kalanick, ekonomika, Silicon Valley, Uber, PayPal, Tesla Motors

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trumpovi poradci: Mladí inovátoři, úspěšní podnikatelé. Inspiruje se Zeman?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.