Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Propuštění zaměstnanci OKD budou pobírat příspěvek od státu

Vláda schválila příspěvek pro propouštěné zaměstnance OKD. Dostanou 7000, respektive 8000 korun měsíčně. Finanční podpora se bude týkat všech propouštěných zaměstnanců OKD, tedy nejen horníků, ale i pracovníků v dalších profesích. Příspěvek bude vyplácen po omezenou dobu, a to v rozmezí tří měsíců až maximálně pět let, vždy podle odpracované doby a věku pracovníka, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ačkoli návrh příspěvku ke zmírnění sociálních dopadů kvůli útlumu těžby z dílny ministerstva obchodu kritizoval ministr financí Andrej Babiš (ANO), nakonec byla podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka vláda jednomyslně pro. Podle Sobotky je to důležitý krok v pomoci lidem i regionu.

Cílem vlády podle něj zůstává udržet OKD v provozu. "Část propouštěných horníků je zároveň připraven zaměstnat státní podnik Diamo," uvedl v tiskové zprávě. Situací v OKD se bude kontinuálně zabývat pracovní skupina, složená ze zástupců vlády, sociálních partnerů a kraje.

Spor dnes vedl Babiš o to, kdo přesně má příspěvky dostat. Předkládaný návrh MPO počítal s tím, že příspěvky ke zmírnění dopadů útlumu těžby by od státu měli dostávat nejen propuštění horníci a další pracovníci OKD, ale i desítky dalších firem. Ministerstvo financí dříve uvedlo, že s návrhem nesouhlasí. Podle něj by se měly využít nynější dávky a neměly by se zvedat výdaje rozpočtu. Babiš dnes uvedl, že návrh MPO je příliš široký. Nesouhlasí například s tím, aby příspěvky dostávali horníci z povrchových dolů.

"Pokud se jedná o OKD, tak doufám, že i ministr Babiš ruku pro příspěvek zvedne. Vláda slíbila, že se bude zabývat hlavně situací v okrese Karviná, kde bude situace nejhorší," uvedl po mimořádném jednání předsednictva tripartity ke sporu dnes ráno odborář Jan Sábel.

Podobné nařízení o příspěvcích vydala vláda před 15 lety při útlumu hnědouhelného hornictví. Tehdy se dávka 5280 korun vyplácela maximálně 30 měsíců.

Zdroj ČTK

Štítky OKD, Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, vláda, ČSSD, Jan Mládek, ANO 2011, Diamo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Propuštění zaměstnanci OKD budou pobírat příspěvek od státu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.