Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Senát se má věnovat vlastním předlohám a kandidátům na šéfa ÚOOÚ

Volbu předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů, senátorské předlohy a návrhy kandidátů na státní vyznamenání bude mít dnes na programu Senát. Ke schvalování zákonů by se horní komora měla dostat až ve čtvrtek. Důvodem je dnešní absence ministrů kvůli zasedání vlády v Ostravě.

Senátoři budou příštího šéfa úřadu pro ochranu soukromí vybírat ze dvou adeptů. Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha nominoval inspektora úřadu Josefa Vaculu. Senátorské kluby KDU-ČSL, ANO a Starostové doporučili bývalou ústavní soudkyni Ivanu Janů.

Mezi 37 senátních adeptů na státní vyznamenání patří někdejší ministr kultury Pavel Dostál, spisovatel Petr Hořejš, básník Jiří Žáček, ústavní expert Václav Pavlíček, fotbalista Pavel Nedvěd, kardiolog Jan Pirk nebo imunoložka Blanka Říhová.

Senátoři by měli v prvním kole posoudit návrh Libora Michálka (za Piráty), podle něhož by marže pojišťoven z povinného ručení měly představovat nejvýše 20 procent. Loni se totiž zvýšila kvůli zdražení pojistného za škodu způsobenou provozem motorového vozidla na více než čtvrtinu, aniž se úměrně tomu zvýšilo i pojistné plnění.

Další Michálkův návrh má uzákonit pravidla odměňování šéfů státních firem a zavést kvalifikační kritéria pro výběr manažerů státních podniků. Senátoři jej koaliční většinou v květnu vrátili k dopracování s tím, že vláda chystá vlastní úpravy z této oblasti.

Odklad asi čeká novelu zákoníku práce, kterou chce místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) obnovit vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Senátní sociální výbor žádá čas na projednání úprav této předlohy.

Zdroj: ČTK

Štítky senát, Úřad pro ochranu osobních údajů, Ostrava, ČSSD, Libor Michálek, Petr Vícha, Pavel Dostál, ANO 2011, KDU-ČSL, Petr Hořejš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senát se má věnovat vlastním předlohám a kandidátům na šéfa ÚOOÚ  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.