Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Demonstrace proti imigraci se účastní asi 500 lidí, došla k vládě

Demonstrace proti imigraci, proti kvótám a za vystoupení z EU, která odpoledne začala na Václavském náměstí, se zúčastnilo podle policejních odhadů asi 500 lidí. Po úvodních proslovech protestující zamířili k Úřadu vlády. Na Václavské náměstí dorazilo také zhruba 20 proimigračních aktivistů, oba tábory se od sebe snažili udržet těžkooděnci. Policisté zatím zadrželi šest lidí.

Akce začala v dolní části Václavského náměstí proslovy. Vystoupil například Tomio Okamura z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), které akci svolalo, zpěvák Aleš Brichta nebo novinář Adam Bartoš. Vyzvali mimo jiné k uzavření hranic, vystoupení z Evropské unie nebo k demisi vlády.

Poté se účastníci vydali směrem ke Staroměstskému náměstí. Policisté se jim snažili zajistit volný průchod, několik odpůrců demonstrace ale neuposlechlo. Někteří skončili v policejních antonech. Na Okamuru, který šel v čele průvodu, lidé hodili několik vajec, žádné ho ale netrefilo.

Pochod mířil k Úřadu vlády, kam dorazil kolem 19:00. Demonstranti po cestě vykřikovali hesla jako "Čechy Čechům", "My jsme národ" nebo "My jsme tady doma". Účastníci, kteří varují mimo jiné před "hordami nadržených černochů", třímají mimo jiné makety šibenic s nápisem "Za vlastizradu". Té se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici. Často mezi nimi zaznívá zejména jméno premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který se minulý týden účastnil jednání Evropské rady o kvótách pro přijímání uprchlíků. "Sobotko táhni", skandoval jednu dobu dav.

Zdroj: ČTK
Foto: Kateřina Peterková

Štítky Václavské náměstí, Evropská unie, Úřad vlády České republiky, Tomio Okamura, Aleš Brichta, Svoboda a přímá demokracie, Bohuslav Sobotka, Evropská rada, ČSSD, Staroměstské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demonstrace proti imigraci se účastní asi 500 lidí, došla k vládě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.