Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

PRŮZKUM: Nejdůvěryhodnějším politikem v ČR zůstává prezident, následuje Babiš

Nejdůvěryhodnějším vrcholným politikem v Česku zůstává prezident Petr Pavel, věří mu 54 procent lidí. Následují předseda ANO Andrej Babiš s 46 procenty a předseda SPD Tomio Okamura se 40 procenty. Pavel je jediný z politiků, kdo má vyšší podíl důvěry než nedůvěry. Nejvíce lidé nedůvěřují předsedovi vlády a ODS Petru Fialovi a šéfce Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markétě Pekarové Adamové. Fialovi nedůvěřuje 79 procent občanů a Pekarové Adamové 73 procent. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který jej provedl od ledna do března.

Hodnocení většiny sledovaných politiků se oproti průzkumu z loňského léta zlepšilo, zejména snížením podílu nedůvěřujících.

Důvěra mírně klesla u prezidenta Pavla, ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) a ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). U Pavla se snížila o procentní bod stejně jako u Hladíka, kterému důvěřuje devět procent lidí, a skončil tak ve spodní části žebříčku důvěryhodnosti vrcholných politiků. Důvěra, kterou vyjádřili občané Válkovi, klesla o čtyři body na 15 procent.

Naopak podíl důvěřujících Babišovi a Okamurovi stoupl o čtyři, respektive pět bodů. Podobný nárůst důvěry byl také u Pekarové Adamové, jíž současně o čtyři body ubylo lidí, kteří jí nedůvěřují. Mírné zvýšení podílu důvěřujících provázené srovnatelným poklesem nedůvěřujících CVVM zaznamenalo rovněž u ministra pro místní rozvoj a předsedy Pirátů Ivana Bartoše. S důvěrou ve výši 28 procent obsadil čtvrté místo v důvěře vrcholných politiků.

Pětici nejdůvěryhodnějších uzavírá předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), kterému věří podle zjištění CVVM čtvrtina dotázaných. Mírně nižší důvěru, 24 procent, získal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Necelá pětina lidí pak shodně považuje za důvěryhodné ministra dopravy Martina Kupku (ODS), ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a premiéra Fialu.

Na spodních příčkách žebříčku skončili vedle Hladíka také ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty), ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Důvěřuje jim necelá desetina veřejnosti. Více než polovina lidí uvedla, že tyto politiky nezná.

Do průzkumu se v době od 26. ledna do 11. března zapojila tisícovka lidí starších 15 let.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky ČR, strany, vláda, prezident, parlament, důvěra, MÍNĚNÍ, 2.VERZE, TABULKA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Datum opravdu není 1.4. Asi se ptali soudruhů soukmenovců.

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 16:36Odpovědět

Josef Šátava

Víš co znamená slovo soudruh a kdy se začalo používat? To slovo nevymysleli komunisti, zrovna jako nevymysleli První Máj. A víš že ty jsi soudruh taky?

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 17:32Odpovědět

Josef Šátava

Jak se komu věří, uvidíme u voleb. Volby jsou hlavní kriterium.

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 10:37Odpovědět

Libor Burian

Hlavně přijďte všichni ke všem volbám říct mafii a dost ! Všechny jsou stejně důležité. Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou !

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 16:39Odpovědět

Marie Glanczová

To je přece lež jak Brno.

Neděle, 7. dubna 2024, 23:42Odpovědět

Libor Burian

Nebo jako fijala.

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 16:42Odpovědět

Lubomir Chladek

Průzkum je jedna věc a holá skutečnost je druhá věc. To že máme ve své vlastní historií tohoto státu České republiky nejhorší vládu v čele s nejlepším Ukrajinskočeským politikem v jedné osobě P.Fialou to není nic nového pod sluncem.

Neděle, 7. dubna 2024, 23:38Odpovědět

Libor Burian

Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám všichni lidé, aktivisté, ekologové, vědci, Grety, ženy, sportovci, zemědělci, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte všichni ke všem volbám říct mafii a dost ! Jako na Islandu kde ty šmejdy, parazity vyhrali a jsou v desítce nejbohatších zemí..!

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 16:47Odpovědět

PRŮZKUM: Nejdůvěryhodnějším politikem v ČR zůstává prezident, následuje Babiš  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.