Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

TOP 09, ODS a Úsvit chtějí vyslovit nedůvěru vládě

TOP 09, ODS a Úsvit navrhnou svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. Měla by se uskutečnit v nejbližších dnech. Zástupci opozičních stran to oznámili na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Trojice stran tak reaguje na středeční hlasování o podpoře biopaliv. Při něm hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vládu nařkl z korupce. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je hlasování o nedůvěře vládě jen plané gesto.

"Pokud zítra obdržím žádost o svolání mimořádné schůze se všemi náležitostmi, jsem připraven svolat schůzi na úterý 26. května," napsal v sms zprávě Hamáček. Opozice potřebuje pro vyvolání hlasování podpisy 50 poslanců. Předseda ODS Petr Fiala dnes uvedl, že opoziční strany mají už prakticky všechny potřebné podpisy.

"Je stav nedůvěry mezi koalicí, nedůvěry českého obyvatelstva vůči jeho představitelům. Rozhodli jsme se v tomto stavu klást otázku, kdo má ještě důvěru v tuto vládu," řekl šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Je přesvědčen, že vládní politici při středečním hlasování upřednostnili zájmy Agrofertu, tedy firmy, kterou vlastní předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Předseda ODS Petr Fiala má za to, že hlasování o biopalivech, na jejichž výrobě se Babišovy firmy podílejí, je dalším projevem kolosálního střetu zájmů ministra financí. "My jsme tady svědky jakési tiché dohody, na které funguje vládní koalice," řekl. Dohoda podle něj spočívá v tom, že ČSSD realizuje svůj socialistický program a za to umožňuje Babišovi realizovat jeho ekonomické zájmy.

"Jsou jen tři možnosti: Buď pan ministr financí zase jenom plácal, nebo nemá pod kontrolou vlastní poslanecký klub, nebo prostě jenom realizoval své ekonomické zájmy na úkor občanů této země," řekl Fiala. V kritice středečního hlasování pokračoval i Schwarzenberg. "Že hlasování ve vůdcovské straně, jako je ANO, proběhlo proti vůli předsedy, to ať mi nikdo nevypráví," řekl.

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě může podat písemně nejméně 50 poslanců. K projednání takového návrhu svolá předseda Sněmovny neprodleně schůzi. Hlasuje se podle jmen. K přijetí usnesení, kterým se vyslovuje vládě nedůvěra, je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101.

Sobotka: Je to jen plané gesto, vláda přežije

Hlasování o nedůvěře vládě, které chce vyvolat část opozice, je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jen plané gesto. Opozice na vyjádření nedůvěry podle něj nemá v žádném případě potřebných 101 hlasů. Podobně to vidí i lidovci, kteří tak jako Sobotka reagovali na prohlášení TOP 09, ODS a Úsvitu, že se pokusí vládě vyslovit nedůvěru.

Mimořádná schůze k vyslovení nedůvěry vládě by se podle opozičních stran měla uskutečnit v nejbližších dnech. Trojice stran tak reaguje na středeční hlasování o podpoře biopaliv. Při něm hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vládu posléze nařkl z korupce.

"Nepochybuji o tom, že pan Kalousek i pan Fiala umí počítat do 101 a vědí, že na vyjádření nedůvěry vládě v žádném případě hlasy nemají. Bude to tedy jen plané gesto," reagoval dnes ministerský předseda. Je přesvědčen, že jeho vláda přinesla zemi stabilitu a za výsledky své práce se nemusí stydět. "Pokud jde o biopaliva, opozice pokrytecky kritizuje pravidla, která sama zaváděla a podporovala. Naopak, naše návrhy omezují i v této oblasti prostor pro podvody a daňové úniky," podotkl také.

"Je to pokrytectví opozice, když sama to samé prosadila za Nečasovy vlády. Babišův byznys by i bez podpory byl stejný. Jen by biopaliva zdražila, tedy by se přestala používat," je přesvědčen také předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Podle něho by to byl velký problém pro dopravní podniky nebo zemědělce.

"Je to standardní ústavní právo opozice, která ho tu a tam využívá. Já v tom nevidím nic překvapivého, docela se divím, že je to až skoro po roce a půl fungování této vlády, což také svědčí asi o tom, že tato vláda je poměrně stabilní," řekl místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka. Výsledků hlasování se neobává.

Také podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) je vyvolání hlasování o nedůvěře vládě právem opozice vyzkoušet jednotu vládní koalice. "Nemyslím, že tohleto by bylo to, co by vládní koalici štěpilo," řekl. "Protože ten problém je docela komplikovaný. Pan Kalousek ho používá v politickém boji proti panu Babišovi, který tam nepochybně nějaký konflikt zájmů má," podotkl. V biopalivech je však podle něj zainteresováno mnoho zemědělců, a pokud by se měla omezit podpora pěstování řepky, tak by se také muselo říct, jakou podporu místo ní.

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě může podat písemně nejméně 50 poslanců. K projednání takového návrhu svolá předseda Sněmovny neprodleně schůzi. Hlasuje se podle jmen. K přijetí usnesení, kterým se vyslovuje vládě nedůvěra, je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101.

Vláda, která má ve Sněmovně 111 křesel, by měla hlasování o nedůvěře bez problémů přestát. Navíc proti ní dost možná nepůjdou ani komunisté. "Podle mého soudu, a to je čistě můj názor, pro nás není moc přijatelné spojovat se s pravicí a současně pro nás není moc přijatelné tuhle vládu podporovat, když jsme jí důvěru nedali," řekl šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Strana své stanovisko sdělí v pátek.

Zdroj: ČTK

Štítky vláda, TOP 09, biopalivo, ODS, východ slunce, Bohuslav Sobotka, Miroslav Kalousek, ČSSD, ANO 2011, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOP 09, ODS a Úsvit chtějí vyslovit nedůvěru vládě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.