Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Česká armáda bude i po roce 2040 relativně málo početná, uvádí její dokument

Česká armáda bude i po roce 2040 relativně málo početná. Vyplývá to z dokumentu Vize budoucího válčení AČR po roce 2040, který armáda publikovala na svém webu. Omezený populační růst a ztráta loajality vůči národnímu státu způsobená migrací a globalizací může mít navíc u části obyvatelstva vliv na soudržnost, houževnatost a odolnost společnosti, ale také na rekrutační a mobilizační potenciál populace ve prospěch ozbrojených sil, uvádí materiál.

"V sociální oblasti očekáváme pokračující trend nízkého populačního růstu, který bude navíc způsoben spíše pozitivním saldem migrace. Migrace a vliv globalizace na českou populaci může vést k tomu, že poroste skupina občanů, kteří nebudou považovat Česko za svůj národní stát a budou se ztotožňovat spíše s virtuálními komunitami než se státem," píše se v dokumentu.

I po roce 2040 bude mít Česko podle předpokladů vize relativně málo početnou armádou. Resort obrany měl ke konci roku 2023 zhruba 27 800 vojáků z povolání, vojáků aktivních záloh pak 4266. Podle dřívějších vyjádření ministerstva obrany je cílem mít do roku 2030 celkem 30 tisíc vojáků z povolání a 10 tisíc záložníků. Málo početná armáda bude mít podle dokumentu nevýhodu v případné dlouhodobé opotřebovávací válce.

"Jedinou reálnou alternativou je vedení manévrových operací, které jsou méně náročné na spotřebu zdrojů," uvádí vize. I tak ale bude potřeba zajistit odpovídající zásoby zbraní, munice a ostatního materiálu pro vedení dlouhodobé operace vysoké intenzity. Armáda musí mít podle dokumentu funkční mobilizační systém a dostatečné zásoby včetně zajištěného systému jejich doplňování, aby dokázala rychle a dlouhodobě obnovovat bojeschopnost a aby vítězství na taktické úrovni dokázala zúročit na operační a strategické úrovni vedení války.

Na vyzbrojování armády bude mít podle dokumentu dopad také rozvoj obranných kapacit evropských států a soupeření mezi USA a Čínou, které povedou k růstu cen zbraňových systémů a vojenského materiálu. "Je nepravděpodobné, že by se tento negativní vliv podařilo vykompenzovat růstem rozpočtu na obranu, protože jeho zvyšování bude bránit především potřeba dostat pod kontrolu veřejný dluh," konstatuje dokument.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Army.cz

Štítky ČR, NATO, armáda, boje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Pátek, 1. března 2024, 12:51Odpovědět

Oldřich Uhlíř

Kdo by také chtěl padnout za cizí zájmy???

Sobota, 24. února 2024, 18:51Odpovědět

Česká armáda bude i po roce 2040 relativně málo početná, uvádí její dokument  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.