Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak na jednodenní detox? Pijte hodně vody a vyzkoušejte odlehčené recepty

PR článek

Po vánočních svátcích a silvestrovských oslavách se mnoho lidí snaží začít nový rok s odlehčenou a vyváženou stravou. Někteří se vydají cestou detoxu, který pomůže zbavit tělo zátěže a nastartovat metabolismus. Jak na takový jednodenní detox?

Nejdůležitější je mít plán. Pokud se totiž na detox dostatečně připravíte, bude pro vás celý proces mnohem jednodušší, a to hlavně psychicky.

Ideální je naplánovat si detox na den, kdy máte volno. Ať už půjde o víkend, nebo volný pracovní den, nebudou vás stresovat povinnosti, které běžně máte, a celý den se budete moct věnovat jen sobě.

Začněte tím, že půjdete brzy spát. Odpočatí budete mít do začátku mnohem víc energie. Díky tomu, že před sebou budete mít volný den, si můžete dát krátkou meditaci, při které zklidníte své myšlenky a připravíte se na následující hodiny.

Principem detoxu je vynechat věci, které tělo zbytečně zatěžují. Vyhněte se proto potravinám s obsahem cukru a soli. Pít byste neměli kávu a alkohol. Vynechte také červené maso a mléčné produkty.

Začněte den zázvorovou vodou

Naopak se soustřeďte na potraviny s vysokým obsahem vlákniny, pijte dostatek čisté vody nebo neslazených čajů. Využít můžete také vlastnoručně lisovaných ovocných šťáv nebo smoothies.

Dobrou alternativou kávy může být zázvorová voda, která perfektně nastartuje metabolismus. Připravit ji můžete buď z čerstvého zázvoru, který nakrájíte na tenké plátky a zalijete horkou vodou, nebo použijte zázvorovou šťávu. Tu přidejte do vlažné vody.

Snídaně je základ dne, a proto ji určitě nevynechávejte. Vynikajícím způsobem, jak začít den zdravě, je teplá jáhlová kaše. Na její přípravu budete potřebovat jáhly, datle, mletou vanilku a skořici, javorový sirup, kokosový olej, ořechy a mražené borůvky.

Nakrájené datle spolu s jáhly přiveďte k varu v mandlovém mléce a přisypte koření. Vše nechte při nízké teplotě dusit a poté přidejte zbytek surovin. Podle potřeby oslaďte javorovým sirupem.

Guláš k obědu? I v detoxu to jde

K obědu můžete vyzkoušet recept na rajčatovo čočkový guláš, který je rychle hotový, navíc je díky čočce skvělým zdrojem bílkovin a energie a rychle vás zasytí. Potřebovat budete červenou čočku, loupaná rajčata, kapustu, cibuli, česnek, kokosový olej, kurkumu, zeleninový vývar a petržel.

Listy kapusty si nakrájejte. Stejně tak i cibuli a stroužek česneku. V hrnci rozehřejte kokosový olej a na něm poduste cibuli, česnek a červenou čočku. Vše pak podlijte zeleninovým vývarem. Přidejte dvě lžičky kurkumy a rajčata. Jako poslední přijdou na řadu nakrájené listy kapusty. Vše nechte ještě deset minut podusit a pokud je třeba, dochuťte trochou soli nebo pepře. Na závěr přidejte čerstvou petrželku.

Lehká a chutná večeře

K večeři si můžete připravit frittatu ze sladkých brambor. Potřebovat budete batáty, olivový olej, rozmarýn, červenou cibuli nakrájenou na kolečka, česnek, vejce, rýžový nápoj a dýňová semínka.

Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů. Poté si nakrájejte batáty na kostky, pokapejte je olivovým olejem a posypte lístky rozmarýnu. Směs dejte na plech a pečte v troubě zhruba 20 minut.

Pečené brambory posypte cibulí a česnekem a vraťte ještě na deset minut do trouby. Mezitím si v misce vyšlehejte vejce a rýžové mléko a dochuťte trochou soli a pepře. Následně dejte směs brambor a cibule na rozpálený olivový olej na pánev, vše pečlivě rozprostřete a zalijte vaječnou směsí. Vajíčko nechte trochu ztuhnout. Když je vrchní část frittaty téměř pevná, posypte ji dýňovými jádry a pánev vložte do trouby na 10 minut.

Jako svačinu si během dne můžete připravit smoothie ze zelených potravin. Kompletní recepty, suroviny na ně a další tipy najdete na webových stránkách dm drogerie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky detox, nový rok, dm drogerie, tipy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Šimice

Když tak čtu ty exotické přísady: datle, kokosový olej aj., kdo si to může dovolit? Nepamatuji si, že třeba datle bych teď viděl v Penny, Albertu, Bille či v Lidlu. Není lepší hladovka, případně pročištění teplou slanou vodou po vzoru jogínů?

Středa, 25. ledna 2023, 04:46Odpovědět

Jak na jednodenní detox? Pijte hodně vody a vyzkoušejte odlehčené recepty  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.