Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Povolební ráno v Bruselu po volbách v Polsku

Byť ještě nebylo sečteno ani 10 % hlasů, v Bruselu již brzy ráno zavládla euforie. Hlasování v Polsku je tu považováno za rozhodující nejen pro budoucnost samotného Polska, ale i Evropské unie a i o budoucnosti Donalda Tuska. Právě lídr dosud opoziční Občanské platformy Tusk je v Bruselu velmi dobře znám a zapsán. Od roku 2014 až do roku 2019 zde působil jako předseda Evropské rady, tedy v roli tzv. evropského presidenta. Do této pozice byl jmenován jako první politik z nových členských států. Oslavně se hodnotí i výkon druhé hlavní opoziční strany – Třetí cesty – která by měla být klíčovým Tuskovým spojencem pro vytvoření nové polské vlády, probruselské a proti dosavadní vládnoucí národně-konservativní strany Právo a Spravedlnost (PiS). Byť komentátoři nepopírají její vítězství, nejčastějším označení je „Pyrrhovo“.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom jenová rubrika ZBrusu.

Jedním dechem se vypočítávají všechny „hříchy“, které dosavadní vláda PiS napáchala, zmítaná rostoucím počtem skandálů,  včetně nedávného obvinění, že úředníci prodávali víza za úplatky. Těsně před hlasováním vláda také zvýšila výdaje a pořádala celostátní mítinky, na kterých vládní úředníci přesvědčovali voliče – vše financované daňovými poplatníky. Vláda PiS také přislíbila odměny pro lokality s nejvyšší volební účastí – způsobilá však byla pouze menší města, která mají tendenci volit Právo a spravedlnost. Velká města, která se přikláněla k opozici, by za vysokou volební účast nedostaly žádnou odměnu.

Ani referendum, vyhlášené na poslední chvíli a se čtyřmi tendenčními otázkami navrženými tak, aby opozice vypadala špatně, nedokázalo vyburcovat voliče PiS. Otázka migrace zněla: „Podporujete přijímání tisíců nelegálních přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky podle mechanismu nuceného přesídlování zavedeného evropskou byrokracií?" Referendum nedosáhlo 50procentní účasti, kterou bylo třeba splnit, aby bylo platné.

Během let u moci se vláda PiS také pokusila převzít kontrolu nad velkou částí polského mediálního prostředí. Státem kontrolovaná média byla docela otevřeně na stráně vlády, přestože jsou ze zákona povinny být nestranné. Řetězec novin, vlastněný státní rafinérií Orlen, také podpořil PiS – a noviny dokonce odmítly reklamu opozičních stran.

Velmi kritizovaná je v Bruselu vláda PiS i co se týče přístupu k polskému soudnictví. Podle mezinárodních pozorovatelů a také evropských soudů uzákonila kontroverzní reformy soudnictví, které podkopaly nezávislost soudců. V červnu letošního roku rozhodl Soudní dvůr Evropské unie (SDEU), že rozsáhlé změny v polském soudním systému porušují právo EU tím, že ohrožují nezávislost soudců. Soud se přiklonil na stranu Evropské komise, která tvrdila, že soudní reforma z prosince 2019 porušila právo EU, když vláda radikálně změnila způsob jmenování soudců.

Z výše uvedeného je jasné, že národně-konservativní vláda PiS leží Bruselu žaludku již dlouho. My si počkejme si se závěrečným hodnocením voleb, až se spočítají poslední hlasy a až bude vytvořena vláda.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytnuto A. Musilem

Štítky glosa, Aleš Musil, Brusel, Polsko, volby, ZBrusu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

K euzmatku viz Generál Hynek Blaško Trampoty EU, článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Minúta pravdy Milana Uhríka, na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/; Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT MatějGottwald čtitulky, na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova (3.2.), na XTV Roman Šmucler, exministr Vlastimil Tlustý, exposlanec Jan Keller, na FTV Prima Zoom Zlato národu ukradeno za Tošovského, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984,... Mafie jedná podle vzoru udat a ukřižovat Ježíše a osvobodit vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, lichva, válčení, zbrojení, otrokářství, rezervace, kolonie, gulagy, koncentráky, nucené práce na uranu, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež 1:50, r 68, rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli, okrádají nás inflací, cenami všeho, energií, vody, třetinové mzdy, vyvádějí stovky miliard, tisknou si dolary bez hodnoty, vymyslí kryplměny. Citát mužika s pseudonymem rotschild1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...(euro, kryplomēny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako vČíně, autíčka na baterky, inflace, ceny všeho, dotace,neZiskovky, válčení, zbrojení). Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, chodit ke všem volbám říct mafii a dost! Ekologové, vědci, Grety, sportovci, ženy, mladí, staří rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Vytvořit pevnou střední Evropu V4+.

Úterý, 17. října 2023, 10:06Odpovědět

GLOSA: Povolební ráno v Bruselu po volbách v Polsku  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.