Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Redefinicí znásilnění můžeme posílit ochranu dětí, jen to nesmíme zkazit

V rámci tzv. redefinice znásilnění nám nejde “jen” o vsunutí podmínky souhlasu či nesouhlasu s pohlavním stykem. A to proto, že jsme přišli na konkrétní věci, které by posílily ochranu dětí před sexuálním násilím. To se v českých rodinách, bohužel, děje (14 % Čechů hlásí, že jsou oběťmi sexualizovaného násilí podle průzkumu pro iniciativu Pod svícnem od agentury IPSOS).

Jedná se o tzv. znásilnění z podstaty, jak jsme do češtiny přeložili úpravu běžnou v právu jiných států, která se nazývá statutory rape. Jednoduše si stanovíte hranici, po kterou jakékoliv konání sexuálního typu vůči dítěti znamená, že dítě bylo znásilněno. A jsou použity příslušné paragrafy, nelze využít jiné, které trestají sex s nezletilým, který byl ale oboustranně konsensuální. 

Děti, a o tom mluví odborníci lépe než já, totiž nemají hranice. Vždycky to přibližuji na jednoduchém příkladu: když sedíte sami na baru a zezadu se o vás někdo cizí otře, asi cuknete, že jo? Je to přirozená reakce těla, které se brání tomu, aby mu někdo vstupoval do osobního prostoru. Děti tohle nemají vybudované, žijí totiž ve světě, který jim neubližuje. Pokud mají štěstí. Ty, které štěstí nemají, žijí ve světě, kde jim nikdo ty hranice ani budovat nezačal, kde si na nich bere všechno, co může. Ať už tak, že je fyzicky napadá, týrá, nebo bohužel v některých případech i sexuálně zneužívá. Příliš rychlá sexualizace dětí je pro jejich další vývoj obrovsky traumatizující. 

A proto udělejme tento krok - tvrdě trestejme ty, kteří se nějakého trestného činu tohoto typu na dítěti dopustí. To uděláme jedině tak, že stanovíme věkovou hranici, pod kterou to vždycky bude ten nejpřísnější trestný čin, v tomto případě znásilnění. 

Hádka je o věkové hranici, jako vždycky. Teda, hádka… Ministerstvo spravedlnosti s odkazem na judikát, že od vstupu do školy už dětí chápou prosté “ano/ne” a co pro ně znamená, navrhuje hranici 5 let. Jako kdyby žádost o sex byla stejná, jako odpověď na otázku “máš ještě hlad”. Jako kdyby sedmileté dítě mohlo rozumět tomu, že to strkání prstů do vaginy nejen že bolí, ale není to normální… 

Vzhledem ke konstruktu ostatních trestných činů, tedy například toho, že pro sex pod 15 let tu máme paragraf sexuální zneužití, který se nikomu z navrhovatelů rozhodně nechce rušit, navrhuji hranici 12 let. Ve 13 a ve 14 letech to samozřejmě znásilnění také být může - a orgány činné v trestním řízení musí citlivě prošetřit, zda se tak stalo. Pokud došlo ke konsensuálnímu sexu, pak zbývá trest za pohlavní zneužití dítěte. 

V zahraničí se totiž pracuje s dětmi ještě trochu jinak, tzv. klauzulí Romeo a Julie. Věkově blízcí mohou mít sex už od 13 let věku, ale pokud by se jednalo o sex 14ti leté dívky a 60ti letého muže, bylo by to opět trestné. Taková změna, byť by se jednalo o moderní úpravu, je bohužel v naší politické realitě neprosaditelná.  

Takže rekapitulace. Sex zůstane nelegální do 15 let. Chceme přidat další ochrannou zeď pro děti vydefinovaného věku. To musí doplnit další nelegislativní kroky jako je edukace dětí v tomto tématu, větší kontrola lidí, které k dětem pouštíme (tady voláme po tzv. dětském certifikátu už dlouhou dobu). A redefinice znásilnění znamená, že by do znásilnění spadaly i případy, kdy oběť zamrzne, vyjádří slovně i jinak nesouhlas (či naopak nevyjádří souhlas, varianty řešíme). I to bude větší ochrana obětí. 

Držme si palce, ať tuhle velkou změnu dotáhneme. 



 

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto STAN

Štítky komentář, Barbora Urbanová, znásilnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Redefinicí znásilnění můžeme posílit ochranu dětí, jen to nesmíme zkazit  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.