Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Apel na zachování formátu SPOLU ve volbách do Evropského parlamentu

Tento týden má proběhnout společná schůzka koaličních partnerů SPOLU na téma voleb do Evropského parlamentu, konané příští tok v květnu. V médiích zatím zazněly pouze argumenty „ad hominem“ – tedy kdo, jak a s kým nemůže být na společné kandidátce. Téměř nic nezaznělo o významných společných programových průsečících.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Všechny strany SPOLU se zajisté shodnou na nejdůležitějších společných evropských tématech. Za prvé je to podpora Ukrajiny včetně podpory dodávek zbraní, jednotného postupu proti Rusku včetně navyšování počtu sankcí, dodržování pravidel právního státu a další posilování NATO jako klíče ke společné evropské bezpečnosti. Jednotlivé strany odlišuje pouze míra vstřícnosti ke snahám posilovat evropský unijní útvar na úkor pravomocí členských států.

V klíčových evropských státech je zřejmá snaha o konsolidaci a výrazném posílení evropských politických seskupení. Naposledy to zaznělo z úst Stéphana Séjourného, vůdce liberální skupiny Renew Europe v Evropském parlamentu. Tento Macronův nejbližší spolupracovník a jeho „muž pro Evropu“ natvrdo vyjádřil svou představu o fungování budoucí progresivisticko-liberální evropské středové strany. Séjourné chce, aby středové strany EU vyjednaly koaliční smlouvu o vytvoření „proevropské koalice“, která by měla být vytvořena po parlamentních volbách v roce 2024. Tento pakt by měl rozhodnout o všech nejvyšších funkcích EU, nejenom Evropské komise (předseda Evropského parlamentu, předsednictví Rady, předsednictví Komise, vysoký představitel pro zahraniční politiku, ECOFIN, EIB a mnoho dalších).

Séjourné (a tedy i nejmocnější muž Evropy Macron) takto podporují vznik skutečné evropské koaliční smlouvy s velmi širokým rozdělením moci. Tím definitivně pohřbívají velmi krotký systém ‚spitzenkandidata“, tedy systém „hlavního kandidáta“ pouze pro volbu předsedy Evropské komise.

Rýsuje se tedy myšlenka, že klíčové evropské politické bloky budou chtít rozhodovat v EU prakticky o všech (a o všem). Mezi tyto bloky budou tradičně aspirovat evropští socialisté, dále Macronův Renew Europe, reprezentující střed (kam mimochodem patří díky Pavlu Teličkovi i europoslanci z ANO) a Evropská lidová strana (EPP), vedená ambiciózním Bavorákem Manfredem Weberem (jejími českými členy jsou KDU-ČSL a TOP 09 se STANem). Právě Weber spolu s italskou premiérkou Meloniovou a českým premiérem Fialou jsou v Bruselu vnímáni jako možní spoluarchitekti sbližování evropských demokratických pravicových frakcí EPP a ECR, kam momentálně patří ODS.

Je fakt, že až dosud si členské státy EU žárlivě střežily právo obsazovat nejvyšší funkce v EU, ale i tak by pro Českou republiku bylo výhodné, aby se vládnoucí strany stmelily a v případě prosazení Macronových vizí byly tzv. u toho v silném evropském politickém uskupení.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky glosa, zbrusu, evropský parlament, Aleš Musil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Mohli by začít krůčky jako odtajnění začerněných smluv Ursuly viz projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch české titulky. Generál Hynek Blaško Trampoty EU a hlavně článek První výročí války na Ukrajině. Na Inovace Republiky generál Petr Pelz. O jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky. O eu Minúta pravdy Milana Uhríka, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, exposlanec Jan Keller, o nás yt U rádio Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova. Film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. Filmy Lidi co znám, Vítejte v Řecku pane inspektore, Vicepresident, Vlk z Wall Streetu, Kmotr, Sicilský klan, Někdo to rád horké, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska, Hlava 22, Erin Brockovich. Četa, Forest Gump o Vietnamu. Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Sami, Pokáč Sexuální násilí, ABJ virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka atd. Citát mužíka s pseudonymem Rotschild 1763:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... Kde jsou mladí lidé kteří vždy protestovali proti válkám, kde jsou vědci, ekologové, Greta, zelenisti aby protestovali proti plýtvání životy, surovinami, energiemi, prací, znečišťování životního prostředí? Proberou se včas i Němci které mafie hiedlerovců použila k tažení na východ, zfetovaní pervitinem, zfanatizovaní hiedlerovci-mužík hitler je jméno matky Hiedler, otec se jmenoval Schickelgrubr. Nás jim mafie mnichovskou zradou přidala viz filmy Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Wintonovy děti, Musíme si pomáhat, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1, 2, seriál Devadesátky včetně dokumentu, stále stejní jednají stále stejně.

Úterý, 4. dubna 2023, 12:30Odpovědět

GLOSA: Apel na zachování formátu SPOLU ve volbách do Evropského parlamentu  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.