Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ořechy předcházejí vzniku srdečních chorob. Jaké další účinky mají na naše zdraví?

PR článek

Ořechy řadíme mezi esenciální potraviny, vedle ovoce a zeleniny si najdou svoje místo v jídelníčku každého sportovce a milovníka zdravého jídla a životního stylu. V čem jsou tak nepostradatelné, jak často bychom je měli jíst, a které druhy nám přinesou nejvíce užitku?

Ořechy obsahují vysoký podíl kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Jsou zdrojem celé řady vitamínů, minerálů a železa. Pomáhají předejít vzniku srdečních a cévních chorob, díky regulaci krevního tlaku a snižování hladiny cholesterolu. Mají blahodárný vliv na ledviny, plíce, tlusté střevo a prospívají nervové soustavě. 

Vlašské ořechy zklidňují nervy a mají protizánětlivé účinky, hrají významnou roli ve vývoji mozku a inteligence. Jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Obsahují vitamíny skupiny B, které prospívají pokožce, vlasům, nehtům a údajně podporují potenci. 

Lískové oříšky zase prospějí vašim očím, redukují hladinu špatného cholesterolu a cukru v krvi. Proto se doporučují cukrovkářům druhého typu. Pomáhají také zpomalovat proces stařecké demence. 

Nejvíce vlákniny najdete v mandlích. Přirozeně podporují funkci střev a skýtají plno antioxidantů. Kromě toho obsahují vitamín E a další látky snižující hladinu LDL – špatného tuku a cholesterolu v krvi. 

A co taková oříšková másla? 

S ořechovými másly se poslední roky roztrhl pytel. Vyrábí se ze všech druhů ořechů, od čistě přírodních až po ty ochucené. Můžete si je také snadno vyrobit doma. 

Mezi nejznámější a nejpoužívanější patří arašídové máslo. Které má kvalitní nutriční složení, přispívá ke snižování hmotnosti a podporuje činnost srdce a pomáhá udržovat nízkou hladinu cukru v krvi. Kromě nenasycených mastných kyselin obsahuje i niacin, magnézium a vitamín E. 

Méně známým máslem je kešu máslo, které oproti tomu burákovému obsahuje méně bílkovin, ale také o polovinu méně cukru. Naopak je vydatnější, co se týče železa, mědi a fosforu. A najdete v něm největší podíl vápníků, riboflavinu, vitamínu E a zdravých tuků, které jsou pro tělo nezbytné. 

Pokud jste milovníci sportu a fitness, určitě vám neunikly výhody mandlového másla. Má podobné nutriční hodnoty jako to burákové, ale obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálů. Je bohaté také na vápník, fosfor, magnézium, niacin, riboflavin a kyselinu listovou. A také v něm najdete vitamín E a omega-3 mastné kyseliny. 

Dejte si u ořechů pozor na jejich skladování a spotřebu

Ořechy pokud možno konzumujte v jejich přirozené podobě a skladujte je v suchu a chladu, aby nechytily plíseň. Tyto plody jsou sice blahodárné pro vaše tělo, ale rozhodně to s nimi nepřehánějte, jedná se totiž o kalorickou bombu. Obecně platí, že byste jich měli zkonzumovat kolem 30 gramů denně, což je jedna hrst. 

Ohodnoť článek

Štítky máslo, bílkovina, cholesterol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ořechy předcházejí vzniku srdečních chorob. Jaké další účinky mají na naše zdraví?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.