Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

5 praktických rad pro grilování bez stresu

PR článek

Letní grilování dokáže proměnit i úplně obyčejný den v nezapomenutelný zážitek. Vůně masa na ohni, sluneční paprsky a čas strávený s blízkými – to jsou momenty, které zůstanou v paměti. Abyste si tuhle pohodu užili bez stresu, je potřeba se na grilování pořádně připravit. Pár praktických rad vám pomůže vše zvládnout.

Příprava předem – klíč k úspěchu

Nic nezkazí atmosféru tak rychle jako chaos těsně před příchodem hostů. Proto se vyplatí udělat si pořádný plán, ideálně ještě před tím, než vůbec vyrazíte na nákup. Myslete na to, kolik lidí přijde a na co budou mít chuť. Kromě masa se hodí přidat i nějakou zeleninu, pečivo a také omáčky, které mnohdy z obyčejného jídla udělají něco výjimečného. Ať už vsadíte na klasiku, nebo chcete překvapit něčím netradičním, příprava bude Váš nejlepší kamarád.

Dalším důležitým článkem pro vaši grilovačku jsou marinády. Ideální je naložit maso předem, aby nasálo všechny chutě a zůstalo šťavnaté. S předstihem si také nakrájejte zeleninu a připravte omáčky. Nezapomeňte na pořádnou očistu grilu a zkontrolujte, zda máte dost paliva, aby vás nezaskočil prázdný pytel uhlí nebo nedostatek dřeva.

Správné načasování a rozdělení grilu

Než se pustíte do grilování, je dobré rozdělit si rošt na dvě zóny – jednu pro prudké opékání a druhou pro pozvolnější dopékání. Maso tak můžete nejprve zatáhnout a poté ho dodělat, aby zůstalo krásně šťavnaté. Mírnější teplotu oceníte také pro přípravu zeleniny nebo sýrů.

Rošt můžete klidně rozdělit na ještě více částí, záleží na tom, kolik jídel chcete připravovat. Mějte na paměti, že zelenina, sýry i maso vyžadují jinak dlouhou dobu přípravy. Vyladit vše, aby to bylo hotové najednou, chce trochu cviku, ale není třeba se toho bát.

Méně je někdy více

Představa plného stolu různých variant může být lákavá – různá masa, burgery, veganské dobroty, saláty, přílohy a podobně. Pravdou ale je, že takovou rozmanitost jen těžko zvládnete bez nervů a zmatku. Proto se raději zaměřte na pár opravdu dobrých jídel, která hravě zvládnete připravit. Kvalita totiž vždycky porazí kvantitu a i jednoduchým pokrmům můžete dodat nový rozměr, když jim budete věnovat pozornost a péči.

Maso potřebuje odpočinek

Právě sundaný steak z grilu láká k zakousnutí, ale dopřejte mu čas. Nechte maso odpočinout pod alobalem pět až deset minut. Poté ho můžete nakrájet, zachová si tak svou šťavnatost a jemnost. Ať už připravujete flank steak, kuřecí stehna, nebo žebírka, tento krok se vyplatí.

Hlavní je zážitek, ne dokonalost

Letní grilování není kuchařská soutěž. Ať už připravíte cokoli, hlavní je, abyste si čas strávený s přáteli nebo rodinou užili. Pokud něco nepůjde podle plánu, nezoufejte. Trocha kouře a pár spálených kousků masa k letním večerům patří. Důležitá je atmosféra a hlavně relax.

Grilování není jen o jídle, je to o zážitcích. I kdyby se něco nepovedlo úplně podle představ, nakonec si nikdo nebude pamatovat, jestli byl steak přesně medium rare. Zato budou všichni rádi vzpomínat na večer plný smíchu a pohody. A přesně o to jde. Tak si to užijte – bez stresu, s chutí a s lidmi, na kterých vám záleží.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky grilování, maso, zelenina, steak, stres, omáčka, sýr, rada, pečivo, salát

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.