Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekStředa, 9. července 2025, 13:30
Letní grilování dokáže proměnit i úplně obyčejný den v nezapomenutelný zážitek. Vůně masa na ohni, sluneční paprsky a čas strávený s blízkými – to jsou momenty, které zůstanou v paměti. Abyste si tuhle pohodu užili bez stresu, je potřeba se na grilování pořádně připravit. Pár praktických rad vám pomůže vše zvládnout.
Nic nezkazí atmosféru tak rychle jako chaos těsně před příchodem hostů. Proto se vyplatí udělat si pořádný plán, ideálně ještě před tím, než vůbec vyrazíte na nákup. Myslete na to, kolik lidí přijde a na co budou mít chuť. Kromě masa se hodí přidat i nějakou zeleninu, pečivo a také omáčky, které mnohdy z obyčejného jídla udělají něco výjimečného. Ať už vsadíte na klasiku, nebo chcete překvapit něčím netradičním, příprava bude Váš nejlepší kamarád.
Dalším důležitým článkem pro vaši grilovačku jsou marinády. Ideální je naložit maso předem, aby nasálo všechny chutě a zůstalo šťavnaté. S předstihem si také nakrájejte zeleninu a připravte omáčky. Nezapomeňte na pořádnou očistu grilu a zkontrolujte, zda máte dost paliva, aby vás nezaskočil prázdný pytel uhlí nebo nedostatek dřeva.
Než se pustíte do grilování, je dobré rozdělit si rošt na dvě zóny – jednu pro prudké opékání a druhou pro pozvolnější dopékání. Maso tak můžete nejprve zatáhnout a poté ho dodělat, aby zůstalo krásně šťavnaté. Mírnější teplotu oceníte také pro přípravu zeleniny nebo sýrů.
Rošt můžete klidně rozdělit na ještě více částí, záleží na tom, kolik jídel chcete připravovat. Mějte na paměti, že zelenina, sýry i maso vyžadují jinak dlouhou dobu přípravy. Vyladit vše, aby to bylo hotové najednou, chce trochu cviku, ale není třeba se toho bát.
Představa plného stolu různých variant může být lákavá – různá masa, burgery, veganské dobroty, saláty, přílohy a podobně. Pravdou ale je, že takovou rozmanitost jen těžko zvládnete bez nervů a zmatku. Proto se raději zaměřte na pár opravdu dobrých jídel, která hravě zvládnete připravit. Kvalita totiž vždycky porazí kvantitu a i jednoduchým pokrmům můžete dodat nový rozměr, když jim budete věnovat pozornost a péči.
Právě sundaný steak z grilu láká k zakousnutí, ale dopřejte mu čas. Nechte maso odpočinout pod alobalem pět až deset minut. Poté ho můžete nakrájet, zachová si tak svou šťavnatost a jemnost. Ať už připravujete flank steak, kuřecí stehna, nebo žebírka, tento krok se vyplatí.
Letní grilování není kuchařská soutěž. Ať už připravíte cokoli, hlavní je, abyste si čas strávený s přáteli nebo rodinou užili. Pokud něco nepůjde podle plánu, nezoufejte. Trocha kouře a pár spálených kousků masa k letním večerům patří. Důležitá je atmosféra a hlavně relax.
Grilování není jen o jídle, je to o zážitcích. I kdyby se něco nepovedlo úplně podle představ, nakonec si nikdo nebude pamatovat, jestli byl steak přesně medium rare. Zato budou všichni rádi vzpomínat na večer plný smíchu a pohody. A přesně o to jde. Tak si to užijte – bez stresu, s chutí a s lidmi, na kterých vám záleží.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám