Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dřevěné brikety. Od dřevního odpadu až po hotový produkt

PR článek

Dnešní rozhovor je s paní Kateřinou Špunda, odborným poradcem na distribuci dřevěných briket z firmy Optimtop, která se zabývá prodejem pevných paliv.

Mohla byste nám přiblížit, co přesně jsou dřevěné brikety?

Dřevěné brikety jsou pevné palivové bloky vyrobené z dřevního odpadu, jako jsou piliny, štěpky či ostatní dřevní zbytky, které jsou lisovány pod vysokým tlakem do kompaktní formy. V důsledku tohoto procesu mají brikety vysokou výhřevnost, nízký obsah vlhkosti a výhodnější hořící vlastnosti v porovnání s tradičním dřevem.

Díky své hustotě a nízkému obsahu vlhkosti poskytují delší dobu hoření a vyšší energetický výdej než běžné polínka. Jsou ekologicky přijatelné, protože se vyrábějí z obnovitelných zdrojů a mají nižší emise CO2 během spalování v porovnání s fosilními palivy.

Jak začíná celý proces výroby?

Celý proces výroby dřevěných briket začíná získáváním surovin a jejich přípravou.

V první fázi se sbírá dřevní odpad z různých zdrojů. To může zahrnovat piliny z pil, zbytky dřeva z nábytkářských dílen a po zpracování stromů. Dokonce i dřevo poškozené bouřkami nebo nemocemi. Důležité je, aby dřevní materiál nebyl chemicky ošetřen nebo lakovaný.

Dřevní odpad se třídí a čistí od nečistot, jako jsou kamínky, hřebíky, sponky a další cizí materiály. Toto je klíčový krok, protože nečistoty by mohly ovlivnit kvalitu konečného produktu nebo způsobit poškození výrobního zařízení.

Často obsahuje vyšší procento vlhkosti. Aby byly brikety kvalitní a efektivní, je dřevní odpad vysušen na optimální vlhkost, často mezi 8-12%. Sušení také zvyšuje výhřevnost materiálu. Po vysušení se mele na menší částice, často do formy pilin, což zvyšuje soudržnost materiálu při následném lisování.

Lisování je nejdůležitějším krokem v procesu výroby. Piliny se lisují pod vysokým tlakem v briketovacím lisu, což z nich vytváří pevné bloky. Vysoký tlak a teplota způsobí vytlačení přírodních pryskyřic z dřeva, které působí jako přirozené pojivo.

Po těchto krocích jsou brikety připraveny k balení, skladování a prodeji.

A jaký je tedy poslední krok před tím, než se brikety dostanou k zákazníkům?

Každá výrobní dávka briket je podrobena důkladné kontrole kvality. To může zahrnovat testování výhřevnosti, obsahu vlhkosti, pevnosti a dalších relevantních parametrů. Cílem je zajistit, že brikety splňují stanovené standardy a jsou bezpečné a efektivní pro vytápění.

Po schválení kvality jsou brikety baleny do vhodných obalů. To mohou být plastové sáčky nebo papírové krabice, balení do folií nebo dokonce větších pytlů. Balení chrání brikety před vlhkostí a znečištěním a také usnadňuje transport a skladování.

Před expedicí k zákazníkům jsou brikety často skladovány v suchém a bezpečném prostředí, aby se uchovala jejich kvalita a dlouhodobá trvanlivost.

A distribuce briket?

Na základě objednávek zákazníků se brikety připravují k odeslání a transportují se do distribučních center nebo přímo k zákazníkům. Distribuční síť může zahrnovat kamiony, vlaky nebo dokonce lodě, v závislosti na vzdálenosti a množství objednávky. V našem případě se jedná o distribuci pomocí nákladních aut.

V mnoha společnostech je k dispozici zákaznický servis, který podporuje zákazníky před a po prodeji. Mohou poskytovat informace o výrobku, radit s použitím briket a řešit případné problémy nebo dotazy.

Děkujeme za podrobný pohled do světa výroby dřevěných briket. Je jasné, že za tímto ekologickým palivem stojí mnoho práce a odborného know-how.

Je důležité, aby lidé věděli, odkud jejich palivo pochází a jaký je jeho dopad na životní prostředí. Dřevěné brikety jsou skvělou alternativou k tradičním palivům, doplňuje paní Kateřina Špunda z firmy Optimtop.

Ohodnoť článek

Foto Freepik

Štítky odpad, vlhkost, dřevo, výroba, materiál, palivo, piliny, hypertenze, výhřevnost, OPTIMTOP

Dřevěné brikety. Od dřevního odpadu až po hotový produkt  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.