Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Havarované nebo nepojízdné vozidlo? Prodejte ho na náhradní díly

PR článek

Řešíte aktuálně nepříjemnou situaci, která se týká vašeho milovaného vozu, které je z nějakého důvodu nepojízdné? Než se s ním nadobro rozloučíte, zvažte, jak to provedete. Nejlepší možností pro vás, ale i pro životní prostředí, je totiž jeho prodej na náhradní díly.

Proč svůj vůz prodat na náhradní díly?

Nepojízdné vozidlo patří na vrakoviště, kde se o něj postarají. Ovšem mějte na paměti, že není vrakoviště jako vrakoviště. Vyberte si to, jenž se na likvidaci vozidel dívá jako na příležitost. Jestliže si myslíte, že je vaše auto v takovém stavu, že z něj lze řadu částí použít na náhradní díly, neváhejte kontaktovat společnost, jež se na výkup autovraků a ekologickou likvidaci specializuje.

Na výběr je z řady certifikovaných provozoven – přehledný seznam nabízí Ministerstvo životního prostředí. 

Jak probíhá komunikace s vrakovištěm?

Jakmile dané vrakoviště informujete o své situaci, dohodnete se na způsobu předání. Auto můžete na vrakoviště nechat odvézt vy, nebo starost o převoz přenechat na samotném autovrakovišti. Dále se dohodnete na ceně, v případě, že chcete svůj vůz rozprodat na náhradní díly. Ta se bude odvíjet od:

  • stavu automobilu,
  • značky,
  • roku výroby.

Následně vám bude předán dokument o ekologické likvidaci vozidla. Likvidace vozidel, tedy dokument o jejím provedení, si dobře uschovejte, protože jej budete potřebovat při vyřazení z evidence.

Jak odhlásit auto z evidence?

Poté, co se se svým automobilem navždy rozloučíte, předáte jej na vrakovišti a dostanete dokument o jeho ekologické likvidaci, bude vás čekat nezbytná návštěva úřadu za účelem vyřazení vozidla z evidence. Naštěstí je v současné době možné objednat se na většinu úřadů online a pak přijít na pobočku na domluvený čas. Některé provozovny mohou také odhlášení vyřešit za vás, máte to tak zcela bez starostí.

K odhlášení vozu je nutné přinést obě registrační značky, dále pak malý a velký technický průkaz, občanský průkaz, příslušný formulář a zmíněné potvrzení o ekologické likvidaci.

Na co nezapomenout?

Jakmile bude váš vůz odhlášen z registru vozidel, čeká vás poslední úkon - zrušení povinného ručení. Protože se jedná o peníze, které odchází z vaší kapsy, rozhodně na tento krok nezapomeňte. To samé platí v případě, že máte sjednané i havarijní pojištění.

Proces výkupu automobilu na náhradní díly, případně jeho ekologická likvidace, rozhodně nejsou úkony, kterých byste se měli obávat. V případě, že si s sebou nezapomenete vzít veškeré nezbytné dokumenty, proběhne vše hladce a vy si po návštěvě autovrakoviště můžete rovnou začít plánovat návštěvu příslušného úřadu, kde svůj vůz definitivně odhlásíte z registru vozidel a následně zrušíte také povinné ručení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky náhradní díl, návštěva, centrální registr vozidel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondra Lokotka

To je jasné, že se vyplatí auto prodat na díly, nežli ho nechat sešrotovat. Probém avšak nastává v tom, že né vždy najdete kupce, a prodávat auto jednotlivě po dílech může trvat opravdu dlouho a ta práce s tím, né každému to za to stojí.

Pondělí, 2. října 2023, 12:56Odpovědět

Havarované nebo nepojízdné vozidlo? Prodejte ho na náhradní díly  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.