Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

4 důvody, proč jezdit do práce na kole

PR článek

Cyklistika může být zdravou a zábavnou alternativou, jak se ráno dostat do práce i do školy. Jízda na kole je často nejrychlejší způsob, jak se prokousat přeplněným městem plným kolon. Jaké jsou další výhody?

Odpadá omezení jízdními řády

Nemusíte sledovat a hlídat si jízdní řády MHD, vlakových či autobusových spojů. Jednoduše si vyjedete v hodinu, která vám vyhovuje, abyste stihli včas dorazit. Výhodou je, že město bývá protkané cyklostezkami, díky nimž se vyhnete ucpaným cestám. S kolem jste tak více flexibilní a proplujete městem rychleji.

Zlepšíte si fyzickou kondici 

Díky jízdě na kole máte hned 2x denně pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Jakákoliv fyzická aktivita bezesporu prospívá zdraví. Je obecně známo, že sport snižuje riziko vzniku některých onemocnění:

  • kardiovaskulárních chorob,
  • cukrovky,
  • obezity,
  • vysokého tlaku.

Díky pohybu se vyplavují endorfiny, kterým se říká hormony štěstí, a pokud se vystavíte slunenčnímu svitu, přidá se k tomu i serotonin – hormon dobré nálady. Tak nejen že uděláte něco pro svou fyzičku, ale ještě z toho budete mít radost.

Skončí hon na parkovací místa

Při jízdě autem musíte každé ráno hledat parkovací místo, což může být velmi stresující. Tyto starosti cyklisty nemusí vůbec trápit.

Samozřejmě, že své kolo musíte během pracovní doby někde odložit. Řešením může být parkovací stojan v areálu firmy či školy, kde kolo zamknete. Mnoho firemních budov má své vlastní kolárny, které jsou dostupné jen pro zaměstnance či obyvatele dané budovy a jejichž přístup je na klíč nebo čip. Kolárna může být opatřena i kamerovým systémem a alarmem, takže vaše kolo bude opravdu v bezpečí po celou pracovní dobu. Pokud vám to zaměstnavatel a místo na pracovišti dovolí, tak si vezměte své kolo třeba do kanceláře, kde ho budete mít stále na očích. 

Šetříte peněženku i životní prostředí

Jízdou na kole neutrácíte za pohonné hmoty, neplatíte parkovací místo, nebo jízdenky do MHD. Ve většině případu vás údržba kola vyjde levněji než údržba auta. Jízda na kole je vysoce ekologická, prospějete životnímu prostředí, protože nevypouštíte do ovzduší emise, skleníkové plyny a nezpůsobujete hluk.

Zdroj: freepic.com

Rady na závěr

  1. Pokud bydlíte ve větším městě a nejste vlastníky kola, můžete využívat sdílená kola. Půjčíte si je jednoduše přes aplikaci v mobilu a za půjčení dáte většinou jen pár korun. Stále vás to vyjde levněji než jízda autem. 
  2. Pro jízdu ve městě se nejvíce hodí městská kola, která jsou poměrně cenově dostupná a skladná. Mají také pohodlné sedlo na kolo. Jestli nechcete do práce přijet uřícení a celý zpocení, tak vyzkoušejte elektrokolo.
  3. Na kole se dá jezdit skoro celoročně, ale v chladnějším počasí je potřeba se dobře obléknout. Pro podzimní a jarní měsíce se vybavte speciální cyklistickou bundou, která ochrání před deštěm a větrem. Za zvážení stojí i další cyklistické oblečení.
  4. Aby vám kolo sloužilo dobře a bez problémů, tak provádějte servis. Pravidelně kontrolujte brzdy na kole, opotřebení řetězu, správnou funkčnost přehazovačky a přesmykače, dezén plášťů. To vše vám odborně zhodnotí a opraví v cykloservisu, pokud to sami neumíte. Před každou jízdou nezapomeňte vyzkoušet, jestli jsou duše dostatečně nafouknuté a případně je dofoukněte na správný tlak.

Ohodnoť článek

Štítky parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

4 důvody, proč jezdit do práce na kole  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.