Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Novak Djokovič na grandslamech: Statistiky, počet titulů a zajímavosti

PR článek

Novak Djokovič patří bezesporu mezi nejvýznamnější tenisové osobnosti. Nikdo jiný nestrávil delší dobu v pozici světové jedničky. V žebříčku ATP byl na první příčce celkově už 387 týdnů, což je rekord mezi muži i ženami. Historické milníky samozřejmě dobývá i na grandslamech, nejslavnějších tenisových turnajích. Jak si tedy dlouhodobě počíná na Australian Open, Roland Garros, US Open a ve Wimbledonu?

Australian Open

18x se zúčastnil turnaje mužů ve dvouhře. 10x zvítězil. Tak vypadá bilance Novaka Djokoviče v australském Melbourne. Triumf zde slavil i letos v lednu, když ve finále porazil Stefanose Tsitsipase 3:0 na sety. Jednalo se o grandslamový titul s pořadovým číslem 22. Stejný počet prvenství v historických tabulkách čtyřech nejprestižnějších tenisových turnajů má pouze Rafael Nadal. Impozantní je také jeho poměr vítězství a proher na Australian Open. Z 97 zápasů odešel jenom osmkrát poražen a v 89 případech buď postoupil do dalšího kola, nebo nad sebe zvedl trofej pro vítěze. Procentuální úspěšnost pak činí neuvěřitelných 92%. Takovou úspěšnost nemá Djokovič na žádném z jiných grandslamů.

Mohlo by se tedy zdát, že Austrálie je zemí zaslíbenou pro šestatřicetiletého rodáka z Bělehradu. Po sportovní stránce vychází Djokovičovi v Melbourne skutečně vše na jedničku. Nic ovšem není tak růžové, jak na první pohled vypadá. Během 110. ročníku Australian Open v roce 2022 se totiž ve spojitosti s jeho jménem odehrála kauza, která otřásla nejen sportovní veřejností. Australské úřady totiž znemožnily Djokovičovi zúčastnit se turnaje, protože nebyl naočkovaný proti koronaviru.

Roland Garros

Přestože v Srbsku, rodné zemi Novaka Djokoviče, najdete až na pár výjimek převážně antukové kurty, Paříž není místem, kde by dlouholetá jednička sbírala prvenství jak na běžícím páse. Na French Open totiž kraluje Rafael Nadal s celkovým počtem 14 titulů. Djokovič má na svém kontě dva tituly, a to z let 2016 a 2021. Do finále Roland Garros se probojoval i v letech 2012, 2014, 2015 a 2020, jenže hned třikrát narazil právě na antukového mága Nadala a jednou nestačil na Stana Wawrinku. Pětkrát poté skončil v semifinále.

Wimbledon

Djokovič vyhrál ve Wimbledonu už čtyřikrát za sebou a pokud se mu podaří prodloužit vítěznou sérii i letos, dorovná Rogera Federera v celkovém počtu prvenství v All England Clubu. Prozatím si v Londýně připsal už sedm prvenství a na další bude určitě mířit i letos v první polovině července, kdy se uskuteční Wimbledon 2023. Na zdejších travnatých kurtech si drží výbornou 90% úspěšnost, když našel přemožitele pouze v 10 duelech z celkových 96. Během Wimbledonu 2006 si připsal svou jedinou výhru ve čtyřhře na grandslamu, když společně s Danielem Braccialim porazili dvojici Jürgen Melzer / Gilles Müller.

US Open

V historických tabulkách vítězů US Open svítí jméno Novaka Djokoviče třikrát. Na nejvyšší stupínek se dostal v letech 2011, 2015 a 2018. Pětkrát pak musel zkousnout hořkost porážky ve finále, naposledy v roce 2021. Během posledních ročníků se mu ovšem na US Open příliš nedaří. V letech 2019 a 2020 vypadl už v osmifinále, což je na jeho poměry nezvykle brzy a v minulém roce (2022) ho potkal stejný problém jako na Australian Open. Do hry ho nepustilo nařízení o zákazu startu tenistům, kteří neměli certifikát o provedení očkování proti nemoci COVID-19.

Ohodnoť článek

Štítky Novak Djoković, tenis, Australian Open, Wimbledon, French Open, US Open, Asociace profesionálních tenistů, finále, Rafael Nadal, Melbourne

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novak Djokovič na grandslamech: Statistiky, počet titulů a zajímavosti  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.