Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Co všechno byste měli vědět o kratomu?

PR článek

Kratom poprvé vědecky popsal v 19. století nizozemský botanik Pieter Willem Korthals. Kratom, jehož vědecký název zní Mitragyna speciosa, je ve své podstatě stálezelený strom vyskytující se především v jižní Asii, zejména v Malajsii, Thajsku a Indonésii.

Listy tohoto stromu se skládají ze zpeřených žilek, které mohou mít bílou, zelenou nebo červenou barvu.

Co je to kratom?

Kratom patří do stejné čeledi jako kávovník a má podobné stimulační vlastnosti, ovšem záleží i na množství. Kratom však neobsahuje teofylin a kofein.

Získal v posledních dvou desetiletích na popularitě díky svým účinkům podobným opioidům a také stimulačním vlastnostem, které jsou zprostředkovány indolovými alkaloidy přítomnými v jeho listech. V nízkých dávkách kratom je mírný stimulant.

Pochází z jednoho druhu stálezeleného stromu Mitragyna speciosa a obsahuje alkaloidní sloučeniny zvané mitragynin a 7-hydroxymitragynin.

Účinky kratomu

Kratom se v mnoha zemích jihovýchodní Asie již po staletí používá jako alternativa k medikamentům. Čerstvé listy ze stromu se žvýkají, což si oblíbili hlavně rybáři, zemědělci a dělníci, kteří chtějí využít povzbuzujících účinků a snížit únavu při práci. Sušené listy se zase používají k přípravě odvaru.

Užívání kratomu je nyní zakázáno v Malajsii a Indonésii, zatímco Thajsko povoluje legální pěstování a konzumaci rostliny. Indonésie se nicméně podílí na vývozu kratomu jako tržní plodiny do Spojených států a několika dalších zemí. Kratom se v západních zemích prodává především jako sypký prášek, ale jsou dostupné i tablety nebo kapsle.

Tradičně se kratom používá k protiprůjmovým, analgetickým, antipyretickým, antidiabetickým a svalovým relaxačním účelům. Dobře působí na:

  • únavu,
  • bolesti,
  • průjem,
  • svalové křeče,
  • libido,
  • náladu.

3 nejoblíbenější druhy kratomu

Červený Kratom

Nejprodávanější je červený kratom, který je popisován jako uklidňující, relaxační a uvolňující. Zkrátka navozuje pocit pohody a optimismu. Červený kratom je vhodný i na podporu spánku, dále pak snižuje bolest a uvolňuje při svalovém napětí.

Existuje různé kmeny červeného kratomu, přičemž některé jsou chváleny pro své analgetické účinky, zatímco jiné mají silný účinek na zlepšení nálady.

Zelený kratom

Zelený kratom je něco mezi bílým a červeným. Zelený kratom je mírný zesilovač energie a podle mnohých uživatelů zlepšuje soustředění. Používá se také při bolestech, aniž by docházelo k letargii nebo ospalosti.

Zelený kratom se někdy míchá s červeným nebo bílým kratomem, aby se účinky ještě o něco více rozšířily.

Bílý kratom

Bílý kratom zlepšuje náladu a také se používá jako stimulant pro duševní bdělost a bystrost. Bílý kratom v neposlední řadě zvyšuje soustředění, motivaci a vytrvalost. Dokáže působit proti únavě a ospalosti, aniž by v tom hrál roli strach nebo neklid.

Ohodnoť článek

Štítky Indonésie, strom, Thajsko, Malajsie, Pieter Willem Korthals, Asie, bolest, únava, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co všechno byste měli vědět o kratomu?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.