Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bolest krční páteře: 6 tipů, jak se jí zbavit

PR článek

Krční páteř se skládá z pouhých 7 obratlů, které spojují naši leckdy těžkou hlavu s málo pohyblivým hrudníkem. V kombinaci nadměrné zátěže krční páteře se sedavým způsobem života, který nám kulatí záda a předsouvá hlavu před monitory počítačů, si každý den sami zaděláváme na vleklé zdravotní problémy. Naučíme vás, jak jim předcházet.

Střídejte sed se stojem

Mezi největší nepřítele našeho pohybového aparátu patří stereotyp. Osmihodinové klikání na myš nás může dovést až ke křečím v ruce a syndromu karpálního tunelu, z hrbení u počítače nás bolí záda, zablokovaný krk i hlava.

Pokud pravidelnou sedavou činnost nemůžete vyhodit ze svého života, pořiďte si stůl se zdvižnou deskou, u kterého můžete pracovat ve stoje. Kromě toho, že odbouráte ubíjející monotónost, dopřejete své páteři přirozené narovnání a uvolnění.

Pravidelně se protahujte

I bez stolu se zdvižnou deskou můžete během pár minut ulevit své krční páteři, aniž by si toho kdokoli z kolegů v kanceláři všiml.

Zkuste třeba tenhle jednoduchý, ale účinný cvik:

  • Posaďte se vzpřímeně, neopírejte se.
  • Mírně rozkročte nohy, chodidly se opřete o podlahu.
  • Ruce položte volně do klína.
  • Otočte hlavu doprava, podívejte se na pravé rameno.
  • 3x pokývejte hlavou nad ramenem.
  • Totéž opakujte na druhou stranu.

Nespěte na břiše

Pokud celou noc proležíte na břiše s hlavou vytočenou do strany, probudí vás kromě budíku pravděpodobně i zablokovaná krční páteř. Opatrně ji zkuste odblokovat výše uvedeným cvikem anebo teplou šálou.

Vypněte klimatizaci

Teplo je to, co osvobozuje krční páteř od bolesti. A naopak: vanutí studeného vzduchu, třeba z vaší klimatizace nastavené na 15°, jí nedělá vůbec dobře. I když je venku pekelný hic a kancelář máte rozžhavenou doběla, zacházejte s klimatizací opatrně. Nenechte ji běžet pořád, nastavte ji na příjemných 22° a raději mějte po ruce i lehkou šálku, která ochrání váš krk před prochladnutím.



zdroj: adaptic.cz

Vyhněte se chronickému stresu

Stres pravděpodobně nemůže ze svého života odstranit nikdo. Většinou to ani není nutné, protože trocha stresu může být prospěšná. Riziko pro vaše tělesné a duševní zdraví představuje až dlouhodobý silný stres, ze kterého není cesty ven.

Aniž byste si to uvědomovali, ve stresových situacích zatínáte desítky svalů v celém svém těle. Tato dlouhodobá zátěž povede k jejich vyčerpání, bolesti a zablokování.

Naučte se správně sedět

Většina lidí stráví na kancelářské židli třetinu svého produktivního života. Proto věnujte jejímu výběru zvýšenou pozornost a investujte čas do jejího osobního vyzkoušení. Nevěřte prodejcům, kteří nabízejí dva druhy „zdravotních“ židlí. Vždyť každý měříme jinak, vážíme jinak a potýkáme se s jinými zdravotními problémy. Vyberte si takovou zdravotní židli, která vám od bolesti zad, hlavy a krční páteře opravdu uleví.

Ohodnoť článek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bolest krční páteře: 6 tipů, jak se jí zbavit  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.