Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak chrání česká legislativa hráče v online casinech?

PR článek

Trávení volného času hrou v online casinech je oblíbenou aktivitou mnoha lidí po celém světě. Češi nejsou žádnou výjimkou. Ještě do nedávna bylo toto prostředí čistě pole neorané bez jasně daných pravidel. Po přijetí Zákona o hazardních hrách se celá situace obrátila a prostředí online hazardu se stalo mnohem přehlednějším a bezpečnějším.

Nutnost licence na provoz hazardních her

Tak jako pro řízení za volantem je potřeba řidičský průkaz, online casina, která chtějí působit na našem trhu legálně, musí vlastnit licenci na provoz hazardních her. Tuto povinnost jim ukládá od roku 2017 právě Zákon o hazardních hrách (č. 186/2016 Sb.).

Rozhodnutí o udělení licence provádí Ministerstvo financí a společně se svými orgány potom nad těmito licencovanými online casiny dozorují. Například u každého hrací automatu se kontroluje a certifikuje generátor náhodných čísel, na kterém je založen algoritmus daného automatu. Online casina, která o licenci nepožádají nebo při jejím udělování neuspějí, nesmějí na našem území své služby nabízet. Poskytovatelé internetového připojení dokonce takové nelegální provozovatele musí blokovat.

Licencovaná online casina v ČR

Bezpečné hraní je možné pouze v legálních online casinech. Tato licence na provoz hazardních her v ČR je tedy jakýmsi ukazatelem, že subjekt postupuje řádně dle legislativy. Splňuje tedy všechny požadavky nutné ze zákona pro bezpečnost hráčů při hře samé, ale i pro nakládání s jejich financemi a osobními údaji.

K dnešnímu dni vlastní licenci pro provoz hazardních her na internetu téměř dvě desítky provozovatelů. Ještě donedávna jsme mohli všechny považovat za subjekty s českými kořeny. Počátkem roku 2022 však na náš trh vstoupila sázková kancelář a online casino Betano, kterou vlastní zahraniční společnost Kaizen Gaming. Betano se tak stalo historicky prvním zahraničním provozovatelem s platnou licencí v ČR.

Regulační nástroje na ochranu hráčů v online casinech

S přijetím Zákona o hazardních hrách také musela online casina zavést rovnou několik regulačních nástrojů, které pomáhají chránit hráče. S prvními z nich se setkají hned při registraci. Její součástí je totiž nastavení herních limitů a sebeomezujících opatření. Každý hráč si tak předem nastaví své možnosti. Součástí registrace je i ověření totožnosti, kterým si zase casina ověřují dosažení plnoletosti.

Další regulační nástroje na hráče čekají až při samotné hře. Dnešní výherní automaty jsou dokonale graficky zpracované a nabízí hráčům atraktivní zábavu s vidinou zajímavých výher. I proto je ale důležité zůstat v realitě a dělat si pravidelné přestávky. Během nich si hráči mohou odpočinout a rozmyslet zda chtějí pokračovat v hře. Zákon o hazardních hrách stanoví, že je nutné si udělat každých 120 minut povinnou 15 minutovou přestávku . V průběhu této doby je hráčům účast na hře znemožněna.

Česká legislativa se nesnaží chránit hráče jen při samotném hraní, ale snaží se mírnit či úplně odstranit dopady hazardu do reálného života. K tomu slouží nástroje jako je Registr vyloučených osob (RVO) a sebevyloučení. Tento registr spravuje přímo Ministerstvo financí. Jsou do něj zařazováni lidé, jenž pobírají dávky v hmotné nouzi, jsou v úpadku, na základě soudního rozhodnutí nebo pokud je jim to uloženo na základě ochranné léčby. Do tohoto registru se také může kdokoliv zapsat dobrovolně. V takovém případě se tento úkon nazývá sebevyloučení.

18+ | Hrajte zodpovědně. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Ohodnoť článek

Štítky hazardní hra, licence, Ministerstvo financí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak chrání česká legislativa hráče v online casinech?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.