Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak fungují hrací automaty a generátor náhodných čísel?

PR článek

Výherní automaty od svého prvopočátku doprovází nechvalná pověst založená v mnoha případech na domněnkách a mýtech. Díky jejich celosvětovému rozšíření se většina z nás již jistě s nějakou formou automatu osobně setkala. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak fungují a co ovlivňuje výsledek každé hry a tedy to, jestli hráč v danou chvíli vyhraje nebo prohraje?

Samotný princip hry na automatu není nic složitého. Hrací automaty mají jednu společnou vlastnost a tou je jejich prosté ovládání. Vyberete si hru, vložíte peníze, nastavíte výši své sázky a jedním tlačítkem spustíte automat. Právě zmáčknutí tlačítka uvede do pohybu nejrůznější symboly či jiná vyobrazení hracích polí. Po jejich zastavení se na určitých pozicích dojde k vyhodnocení hry a hráč buďto získá propojením správné kombinace výhru nebo v opačném případě prohrává svůj vklad do hry. 

Důležité tedy je, že každé jedno zmáčknutí probíhá jako samostatná hra, jejíž výsledek není ovlivněn předchozími událostmi. Nedochází k žádným opakujícím se cyklům, které by se daly ovlivnit nebo předvídat. O výsledku rozhoduje pouze náhoda. Tu má na svědomí generátor náhodných čísel, známý pod anglickou zkratkou RTG (Random Number Generator). 

Pokud jste se nikdy nesetkali s tímto pojmem a nevíte co si pod tím představit, zjednodušeně řečeno jde o software, generující tisíce náhodných číselných kombinací každou vteřinu. Na automatech funguje tak, že v momentě kdy hráč stiskne tlačítko START, dojde v tentýž okamžik k označení náhodně vygenerované číselné kombinace. Na základě té pak dochází k zastavení symbolů v konkrétních pozicích automatu a hráč tak ve své podstatě vidí “vybraný kód” převedený do vizuální podoby. Právě náhodně vybraná kombinace čísel zodpovídá za konečné umístění symbolů na hracím automatu. 

O výsledku každé hry tak rozhoduje generátor náhodných čísel, bez ohledu na výsledky předchozích zatočení. Dohled nad regulérností celého systému RNG vykonává příslušný správní orgán. Casina s platnou českou licencí prochází pravidelnou kontrolou všech svých her a hráči tak mají jistotu, že zde nedochází k žádným nekalým praktikám. U každého automatu je předem stanovena i míra jeho výplatnosti vyjádřená v procentech. Toto číslo udává, kolik automat z celkově přijatých peněz dlouhodobě vyplácí hráčům nazpět. Zde se můžete podívat na seznam legálních casin, kde najdete výherní automaty s opravdu vysokou návratností, které mohou v některých případech dosahovat výše až 99 %. 

Co to znamená v praxi? Jako příklad uvedeme výplatnost slotu 95 %. Za každých 100 korun vložených do hry automat dlouhodobě mezi zákazníky vyplatí 95 Kč a zbylých 5 Kč tvoří zisk herního zařízení. Průměrná návratnost hracích automatů u nás se pohybuje kolem 95%, což lze z hlediska hráčů považovat za příznivou hodnotu. Tento údaj však počítá s extrémně 

vysokým počtem odehraných sázkových kol. O tom, kdo nakonec vyhraje rozhoduje spíše štěstí, než očekávaný model výplatnosti. 

Věříme, že vám článek poskytl dostatek informací k pochopení fungování hracích automatů. Zásadním sdělením zůstává fakt, že hra na automatech je postavená čistě na náhodě, s matematickou výhodou ve prospěch casina. Z dlouhodobého hlediska nejde na technických

casino hrách vyhrávat, proto doporučujeme vnímat hru primárně jako zábavu, ke které je nutné přistupovat zodpovědně.

18+ | Hrajte zodpovědně. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hrací automat, generátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak fungují hrací automaty a generátor náhodných čísel?  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.