Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Předseda Pirátů Bartoš je proti plzeňské koalici ANO, Pirátů a STAN s podporou SPD

Reakce na bleskově domluvenou koalici na sebe nenechaly dlouho čekat. Spolupráce s SPD je trnem v oku pro mnohé voliče i samotné vedení strany. Předseda Pirátů Ivan Bartoš na svém Twitteru uvedl, že je proti takovéto spolupráci. O věci jednal také s předsedou STAN Vítem Rakušanem. Ještě v noci po skončení voleb podepsali plzeňští lídři ANO, STAN a Pirátů memorandum o spolupráci. Potřebná dvě křesla si zajistili dvěma kandidáty za SPD.

„Memorandum Piráti podepsali se STAN a ANO. ANO ovšem jedná o podpoře s dvěma nezávislými kandidáty za SPD, s čímž mám osobně velký problém. U Pirátů rozhodují místní sdružení samostatně, existují ale kontrolní mechanismy. Pokud nebude zbytí, budu chtít jejich využití. O věci jsem dnes také jednal s předsedou STAN Vítem Rakušanem,“ uvedl Ivan Bartoš na svém Twitteru. „S tím, aby se koalice, jejíž součástí je STAN, opírala o podporu SPD, nesouhlasím. Jednání v Plzni prý ale dál probíhají, věřím, že koalice bude ve výsledku složena z demokratů," napsal Vít Rakušan novinářům v SMS zprávě.

Komunální volby v Plzni těsně vyhrála koalice SPOLU. Jen co ale byly sečteny všechny oznámili lídři kandidátek ANO, Pirátů a Spolu, že mají 12 klesel v 47členném zastupitelstvu. Roman Zarzycký z ANO poté potvrdil, že potřebná další dvě křesla si zajistili díky dvou zastupitelům za SPD.

 „Naše společné memorandum podepsal s hnutím ANO také zastupitel Jan Kůrka a zastupitel Jaroslav Kubalík, oba nestraníci, kteří kandidovali za SPD, jimž děkuji. Oba pánové podporují platformu, která změní vládu nad Plzní tak, aby se nadále zákulisní hráči nepodíleli na vládě ve městě Plzni. Na platformě budou fungovat jako nestraníci. Primátorem Plzně budu já a prvním náměstkem kolega Bosák,“ řekl Zarzycký.

Právě lídr plzeňských Pirátů Pavel Bosák bude teď mít co vysvětlovat. Pro server Novinky.cz uvedl: „Já bych v životě s  SPD nejednal. Pan Zarzycký za mnou přišel, že má dohodnutou sedmnáctku. Ptal jsem se: To je SPD? On mi řekl, že ne, že to jsou nestraníci, lidé, kteří nikdy nebyli členy SPD. Museli jsme to vzít, druhá možnost byla, že by ANO šlo s ODS,“ vysvětloval v neděli Bosák.

I přes kritiku předsedy Bartoše stojí plzeňský lídr Pirátů Bosák za koalicí s ANO a STAN podpořenou SPD. Večer ji bude hájit v Praze na vedení Pirátů.

Takto rychlé oznámení spolupráce zaskočilo také zástupce vítězné koalice. Lídr vítězného SPOLU David Šlouf označil vznikající koalici za předem domluvenou, což Zarzycký odmítá.

Podle Romana Zarzyckého ale mohli novou koalici utvořit tak rychle, protože půl roku funguje dobrá a široká spolupráce stejných stran a hnutí na Plzeňském kraji. „Vyměnili jsme si informace a zjistili jsme, že další partneři s námi nejednají fér," uvedl. Už v noci na dotaz novinářů odmítl, že byla koalice domluvená předem. „Dostal jsem SMS zprávy, které nám nabízely koalici s ODS a s dalším partnerem, a kolegové dostávali totožné nabídky, které ale byly zcela v rozporu s tím, jak by se koalice mohla vyvíjet," řekl.

„Nevím, kdo komu co psal, ale já jsem nikomu žádnou SMS neposílal, žádnou nabídku jsem nedával," prohlásil Šlouf. Dodal, že SPOLU bylo připraveno jednat o spolupráci s různými úspěšnými subjekty. „Když je v půlnoci oznámená koalice a hodinu předtím se sečetly výsledky, tak to museli mít připravené," podotkl

Koalice Spolu získala v Plzni v obecních volbách 27,72 procenta hlasů, což je 15 mandátů v zastupitelstvu. ANO bylo těsně druhé s 27,26 procenta a rovněž 15 mandáty. Ve volbách před čtyřmi lety byla situace opačná, tehdy těsně zvítězilo ANO před ODS. Třetí byla letos PRO Plzeň, čtvrtí Piráti mají čtyři mandáty, čtyři zastupitele bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se čtyřmi mandáty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Piráti Plzeňský kraj

Štítky volby 2022, volby do zastupitelstva, Piráti, memorandum o spolupráci, PIRSTANO, Ivan Bartoš, Svoboda a přímá demokracie, koalice, ANO 2011, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Plzeň, Vít Rakušan, volby, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Předseda Pirátů Bartoš je proti plzeňské koalici ANO, Pirátů a STAN s podporou SPD  |  Volby  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.