Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky (2024)

PR článek, aktualizováno 2. dubna 2024, 7:53

Praha 2 dubna 2024 (PROTEXT) - Právě začala turistická sezona na hradech, zámcích i dalších kulturních a technických památkách. Přinášíme vám přehled zajímavých novinek, které pro vás připravily nestátní památky zapojené do 7. ročníku projektu Objevuj památky (www.objevujpamatky.cz + časopis Objevuj památky – Dovolená s nápadem).

Blansko – zámek – Muzeum Blanenska: výstava Apolenka z modrotisku.

Blovice – zámek Hradiště – Muzeum jižního Plzeňska: od 1. 5. do 29. 9. výstava "Dotkněte se středověku", která prostřednictvím ukázek různých řemesel přiblíží každodenní život lidí od doby vlády Lucemburků.

Bor – zámek: výstava dobových kostýmů ve Velkém sále.

Brno – letohrádek Mitrovských: první komiks na památkových objektech v ČR "Z historie letohrádku Mitrovských", který ilustroval Dalibor Nesnídal. Do 28. 4. trvá jedinečná výstava Záhady světa, které fascinují, od 7. 5. začne interaktivní dětská výstava Nejkrásnější pohádky a v závěru roku - od 30. 11. - se uskuteční výstava Zahraniční a exotické betlémy.

Brno – Augustiniánské opatství – Mendlovo muzeum: od léta nové zážitkové prohlídky, ve kterých se vrátíme do doby královny Elišky Rejčky.

Čechy p. Kosířem – zámek: QR stezka Zámek Čechy p. Kosířem ve starých fotografiích.

Červená Řečice – zámek: výstavy Planeta malého prince (léto), České korunovační klenoty na dosah (podzim).

Červený Hrádek – zámek: oprava fasády zámku, získání hodin z původního mobiliáře zámku.

Český Dub – Podještědské muzeum: prohlídka Johanitské komendy je do odvolání možná, z technických důvodů se však návštěvníci nedostanou do nejspodnější části objektu.

Dalešice – pivovar: multimediální prohlídka muzea výroby piva.

Dobrohoř – zámek: divadelní přestavení pro děti i dospělé.

Havlíčkův Brod – Galerie výtvarného umění: letní výstava o vývoji památkové péče v českých zemích a osobě Z. Wirtha "Památky a jejich lidé – boj o malé město".

Hošťálkovy – zámek: další rozšíření zámecké expozice.

Chlumec n. Cidlinou – zámek Karlova Koruna: prohlídkový okruh Kopytem sem, kopytem tam v nově opravené jízdárně, konírně a kočárovně.

Kašperk – hrad: nový komentovaný okruh, nové prohlídky pro děti, divadlo Král Lear.

Klenová – hrad a zámek: na purkrabství jsou zpřístupněny dvě nové místnosti.

Kolín – Bartolomějské návrší: výstava fotografií z cyklu "Chrám sv. Bartoloměje v Kolíně" od Jaromíra Funkeho (od května v horním patře zvonice u chrámu sv. Bartoloměje v bývalém bytě zvoníka). Jeruzalém na Labi: v kolínské synagoze se představí 2 nové výstavy "Ve službách spravedlnosti. Kolínští židovští právníci v 19. a 20. století" a "Antonín Kalina a děti Buchenwaldu" (od 26. 4.).

Kostelec n. Orlicí – Nový zámek: komentované prohlídky zaměřené na architekturu "Perla aristokratického klasicismu a měšťanského biedermeieru rodiny Kinských". Besedy s Fr. Kinským a historiky Z. Hazdrou a J. Županičem "Modrá krev na křižovatkách 20. století".

Kozí hrádek u Sezimova Ústí – zřícenina hradu: v červnu představíme novou QR hru O poklad Kozího hrádku, během které se návštěvníci dozví buď krátké informace spojené s konkrétním místem, kde právě stojí, nebo delší zapomenuté příběhy a zajímavosti, vztahující se k celému objektu, v červenci uctíme výročí upálení mistra Jana Husa, letos spojené s oslavami 100 let Sokolské mohyly.

Kravaře – zámek: večerní kostýmované prohlídky.

Kroměříž – Arcibiskupský zámek a zahrady: zpřístupnění dosud nepřístupných prostor nejstarší části zámku s pozdně středověkou síťovou klenbou – zejména prostoru tzv. "Klenotnice" se čtyřmi obrazy renesančního malíře Lucase Cranacha st. a sbírkou starých tisků, medailí, mincí, ale také drobných uměleckořemeslných prací zastoupených sakrálním uměním.

Lešany – zámek: výstava rytin spojená s prodejem historických bankovek.

Loket – hrad: změna data tradiční akce Středověké slavnosti purkrabího Půty, které se budou letos konat již v červnu a to 8. - 9. 6. na hradě i v podhradí.

Mariánská Týnice – poutní místo - Muzeum a galerie severního Plzeňska: Muzeum všemi smysly – interaktivní expoziční linka pro děti i slabozraké návštěvníky.

Náměšť na Hané – zámek: dva koncerty na nádvoří zámku - skupina FRAGILE (30. 6. od 17 hodin), v rámci Květin pro zámeckou paní pak 17. 8. od 17 hodin duo KAMELIE.

Nový Hrad v Jimléně – zámek: Unikátní záchrana malovaných stropů metodou termosanace.

Ostrov – zámek: historická expozice o významném rodu Šliků získala nové exponáty - historické zbraně, královské karty a jiné zajímavé artikly.

Plzeň – Masné krámy - Západočeská galerie: Od června bude k vidění mimořádná výstava s mezinárodním přesahem, připravovaná u příležitosti 100. výročí úmrtí Franze Kafky, která mapuje vztah Franze Kafky k vlastní kreslířské tvorbě, k přátelům malířům a malířkám, a k výtvarnému umění obecně.

Pohansko – zámeček: od 2.4. startuje návštěvnická sezóna s novou multimediální expozicí o životě na velkomoravském hradisku a archeologických vykopávkách.

Polička – rodná světnička B. Martinů + muzeum: Zažít Martinů - víkendový festival (srpen).

Praha – Chvalský zámek: výstavy - Helena Zmatlíková, Trnkova zahrada, Život k sežrání.

Račice – zámek: v letošním roce probíhá dokončení rekonstrukce vnější fasády zámku a předzámčí, zámecký areál tudíž bude již brzy lákat návštěvníky nejen na zajímavý a komfortní interiér, ale zároveň zaujme i svým vnějším reprezentativním vzhledem.

Světlá n. Sázavou – zámek: oranžerie s exotickým ptactvem.

Svijany – zámek: pro letošní sezónu jsme vylepšili interaktivní expozici Neolitu a E. Štorcha a instalovali novou Led obrazovku, na které se promítá podoba bojovníka z doby bronzové a do budoucna by obrazovka měla soužit jako možnost dalšího promítání či prostoru pro přednášky.

Šumperk – Pavlínin dvůr - Vlastivědné muzeum: interaktivní výstava pro děti - s Muzejíčkem kolem světa.

Tasice – sklárna, Huť Jakub: cyklus víkendů s ukázkovou výrobou skla v průběhu celé turistické sezóny.

Turnov – synagoga: komentovaná prohlídka Za židovstvím v Turnově.

Úsov – zámek: výstava pohádek, podkrovní expozice Safari na Úsově.

Valdštejn – hrad: speciální dětské prohlídky s čertem (léto).

Velké Opatovice – zámek - Moravské kartografické centrum: Kartograficko - geodetické dny (září).

Vyškov – zámek - Muzeum Vyškovska: na podzim zpřístupní novou stálou expozici Pravěk a středověk Vyškovska, za pozornost stojí také výstava 100. výročí narození rodáka Karla Kachyni, věnovaná životu a dílu významného filmového režiséra. V kapli svaté Anny je do konce roku k vidění výstava Musil mnoha tváří, která připomíná tuto mimořádnou regionální osobnost, jejíž význam přesahuje hranice ČR.

Žďár n. Sázavou – zámek: rekonstrukce bývalého konventu na kulturní a kreativní centrum Vysočina (dokončení 2025).

 

Kontakt:

Mgr. P. Lukas, Objevuj památky, lukas@objevujpamatky.cz

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky (2024)  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.