Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Získají fake news volnou cestu k šíření do společnosti?

Překvapuje mě, jak málo prostoru ve veřejné debatě získávají některá témata. Aktuálně se třeba jedná o směrnici o autorských právech na sociálních sítích, o které bude v příštím týdnu hlasovat Evropský parlament. Ta přináší zásadní otázku: Jsou racionálně neznalí voliči připraveni na důkladné ověřování informací, které budou nalézat na internetu?

Je to poměrně jednoduché. Směrnice přinese do šíření obsahu na internetu zásadní bariéry: Nově nebude nikdo moci šířit ani zobrazovat nic, u čeho si nezjistí vlastníka a tohoto vlastníka nepožádá o poskytnutí licence a za tuto licenci nezaplatí. To je sice ctnostná myšlenka, ale fakticky to znemožní používání informací na internetu k vyhledávání tak, jak jsme zvyklí.

Například když si do vyhledávače zadáte slova „politik XY“ a „volební preference“, vyhledávač Vám nezobrazí náhled článků podle relevance tak, jako dnes, ale podle toho, jak se s těmi kterými médii dohodne na přejímání licencovaného a placeného obsahu. Takže se na prvních stránkách nezobrazí veřejnoprávní média nebo respektované deníky, ale třeba různé alternativní weby s nejasnou majetkovou strukturou a vazbami na zahraničí.

Autor je advokát, působí jako předseda správní rady Liberálního institutu.

Ale je zde zásadní otázkou, nakolik si budou voliči uvědomovat, že vyhledávání na internetu má nová pravidla, která je třeba respektovat. Voliči, kteří jsou z většinové podstaty racionálně neznalí (vysvětlení: po zvážení potenciálních vysokých nákladů z důkladného získávání informací a nejasných výnosů z těchto informací se rozhodnou zůstat neinformovaní), budou podléhat populistickým vlnám a dezinformačním kampaním ještě snáze. Aby se pak politické strany při příštích volbách nedivily, jací kandidáti jakých uskupení získávají na popularitě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky glosa, Internet, vyhledávání, směrnice, Evropský parlament, Liberální institut

GLOSA: Získají fake news volnou cestu k šíření do společnosti?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.