Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Je Suis Parisien. Jsme na tenkém ledě, kde jediný chybný krok znamená válku v Evropě

Pátek třináctého beru jako normální den. Jen si ho ale po včerejšku budeme připomínat víc než kdy jindy. Alespoň ten listopadový. Teroristické útoky v Paříži, při kterých zemřelo minimálně 150 lidí, mění Evropu. A není to poprvé. Nicméně teď to pro nás může být zásadní.

Zaprvé jde o obrovské selhání zpravodajských služeb ve Francii. Zjevně velmi dobře propracovaný útok přišel v hlavním městě země galského kohouta v roce, kdy už se jeden podobný stal. Netřeba připomínat Charlie Hebdo. Proč zrovna pod Eiffelovou věží nejsou schopni toto odhalit? Vždyť rozhodně nešlo o lidi, kteří přijeli před dvěma týdny člunem. Tahle parta musela moc dobře znát prostředí a vše si pečlivě plánovala.

Zásadní vinu nese také Evropská unie. Současná migrační krize je obrovským světovým problémem, který má nyní řešení v nedohlednu. Ani já ho nemám. Dovedu si však představit, že krizový scénář mohl být připraven před lety, protože v narůstajícím počtu válečných konfliktů se „stěhování národů“ za bezpečím dalo očekávat.

Strach z neznámého (ano, mám o hodně lidech pocit, že se profilují xenofobními názory) navíc vytváří pro tyto činy skvělé prostředí. To je přesně to, co chce každý, kdo něco takového páchá. Vyvolat strach, nenávist a dost možná i cílenou odvetu. Proto je potřeba se teď pečlivě zamyslet nad následujícími kroky.

Státníci především musí uklidnit obyvatele svých zemí. Panika přinese daleko více odvetných útoků vůči (nedělám si iluze, takže proti muslimům) komunitám, ze kterých tihle jedinci pochází. Většinou jde o vlky samotáře, kteří se teď spojili v nějakou skupinu, ale jinak jsou vrazi vytlačováni mimo společnost.

Pohybujeme se na tenkém ledě a jediný chybný krok ze strany Evropy by mohl spustit válku v Evropě. Ne, neberu tohle jako válku, čtete správně. Ale pokud se k tomu postavíme radikálně, ta válka opravdu přijde. A mám strach, že základní principy se z naší společnosti momentálně vytrácí. Názorový proud, který v zemi, kterou prošlo v říjnu něco málo přes 100 uprchlíků, čím dál více kvete, ještě zesílí.

Nechci se vrátit do doby, kdy se selektovalo podle rasy nebo náboženského vyznání. A že je lidí, ze kterých mám takový pocit, už docela dost na rok 2015. Ale Evropa nyní musí ukázat, že je solidární a mezi její hlavní hodnoty patří svoboda. Jestli je jediným možným řešením pozemní operace společné koalice v Sýrii, která zastaví občanskou válku a v budoucích letech pomůže k rekonstrukci země, tak do toho! A hned. Utíká nám spousta času. Rozhodně to ale není žiletkový plot na vnějších hranicích Evropské unie. I tento krok utvrzuje teroristy v tom, že rozvrací Evropu správně.

Štítky Evropa, válka, Paříž, Evropská unie, Francie, Eiffelova věž, Charlie Hebdo, Stěhování národů, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Je Suis Parisien. Jsme na tenkém ledě, kde jediný chybný krok znamená válku v Evropě  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.