Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Očkovaní lidé budou muset po významném rizikovém kontaktu na test

Lidé očkovaní proti covidu-19 po významném kontaktu s nakaženým, například v domácnosti, budou muset pátý až sedmý den po kontaktu na PCR test. Do karantény ale před jeho negativním výsledkem dál nemusí. Novinářům to dnes při on-line tiskové konferenci řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Na dotaz doplnil, že hlavní hygienička už krajským hygienickým stanicím metodický pokyn rozeslala, takže platí ode dneška.

"Dohodli jsme se na tom s řediteli krajských hygienických stanic v minulém týdnu. Všichni to očekávali, takže by to neměl být problém," řekl.

Žádanku na PCR test podle ministra vystaví těmto kontaktům krajské hygienické stanice, budou tedy hrazené z veřejného zdravotního pojištění. "Pokud bude test negativní, není nutné dál nic řešit," uvedl ministr. Ve dnech před testem a před obdržením výsledku by lidé měli sledovat svůj zdravotní stav a nosit respirátor.

Všichni lidé se mohou registrovat na webu k přeočkování proti covidu

Všichni lidé od 12 let se mohou ode dneška registrovat na webu k posilující dávce očkování proti covidu-19. Registrace se uvolní v den nároku na vakcínu, pak bude možné rezervovat si termín, uvedla dnes na twitteru Chytrá karanténa. Nárok na...

Dosud očkovaní lidé podle metodického pokynu hlavní hygieničky z 19. října nemuseli podstoupit ani test, což někteří odborníci kritizovali. Docházelo tak například k situacím, kdy rodiče nakaženého dítěte nebyli v karanténě a museli tak docházet do zaměstnání.

Podle některých odborníků se tím dál šíří nákaza, protože nakažliví mohou být i očkovaní lidé. Sociolog Daniel Prokop, který se věnuje výzkumu chování lidí v době pandemie, minulý týden napsal, že by se také měli testovat. "Testy prochází velká část neočkovaných rizikových, když měli symptomy, kontakt s nakaženým. Ale jen dva z 11 očkovaných rizikových," napsal. Podle něj by se měly přehodnotit testy a karanténa alespoň v případě, že žijí s nakaženým v jedné domácnosti nebo jsou očkovaní již delší dobu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, vláda, hospodářství, koronavirus, očkování, karanténa, Krajská hygienická stanice, Adam Vojtěch, ANO 2011, Daniel Prokop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovaní lidé budou muset po významném rizikovém kontaktu na test  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.